Stadion: Stadio Luigi Ferraris
Roma, Milan en Fiorentina winnen nipt
Maarten Vandenabeele

In afwachting van Inter - Juventus is AS Roma tot op 4 punten van de Nerazzurri teruggekomen. Ook Fiorentina en Milan deden wat nodig was om voorin te blijven meedraaien, maar niet veel meer dan dat.

AS Roma mocht geen misstap maken tegen Empoli, voorlaatste in het klassement, maar de bezoekers verweerden zich kranig. Vooral Giovinco was in de eerste helft een constante dreiging: met knappe afstandschoten en een bal op de paal bezorgde hij de Giallorossi de nodige kopzorgen. De thuisploeg zelf sloeg toe in de 36e minuut: met een prachtig hakje zette Totti Tonetto vrij voor doel en de verdediger bleef kalm, 1-0 (foto).
Kort na rusten kwam Empoli verrassend langszij: Abate zette zich door op de flank en bediende Giovinco, die doelman Doni geen kans liet, 1-1. Toen Perrotta even later direct rood kreeg voor een tackle langs achter op Piccolo, zag het er beroerd uit voor de thuisploeg, maar Panucci kopte in de 63e minuut de winning goal voorbij Bassi: 2-1.

Fiorentina won met het kleinste verschil van Lazio. De Romeinen moesten al voor de rust met zijn tienen verder, want Mutarelli kreeg kort na elkaar twee gele kaarten. De Viola profiteerden daarvan in de 77e minuut, toen Pazzini vanaf de rand van de rechthoek Ballotta klopte: 1-0.

AC Milan behaalde een krappe maar verdiende overwinning bij Torino. Na een gelijkopgaande eerste helft, wist Pato in de 66e minuut eindelijk voor afscheiding te zorgen: hij kon van dichtbij een inzet van Gilardino helemaal over de lijn trappen, 0-1. De reactie van de Granata bleef niet uit, maar het waren de bezoekers die het dichtst bij nog een doelpunt kwamen, maar er werd niet meer gescoord.

Livorno had te weinig in huis om het Udinese lastig te maken. De thuisploeg haalde het door treffers van sterspelers Quagliarella en Di Natale: 2-0.

Reggina hield een punt thuis tegen Napoli. Een kwartier voor tijd legde Lavezzi de bal met de borst panklaar voor Sosa, die niet faalde: 0-1 (foto). In de extra tijd sleepte de thuisploeg een puntendeling uit de brand: Brienza scoorde met een ver schot, 1-1.

Palermo ging thuis onderuit tegen Genoa. Op strafschop bracht Amauri de Rosaneri in de 24e minuut 1-0 voor, maar via Figueroa, Milanetto en Konko sloegen de Rossoblu hard terug: 1-3. De late tweede treffer van Amauri was niet meer dan een doekje voor het bloeden: 2-3.

Sampdoria kon na de knappe winst bij Milan niet bevestigen: in eigen huis werd in extremis een punt gehaald tegen rode lantaarn Cagliari. Foggia zette de bezoekers op 0-1 kort voor de pauze en pas in de blessuretijd kon Franceschini gelijkmaken: 1-1.

Siena won de degradatietopper van Parma met 2-0, dankzij twee late doelpunten van Maccarone: de 1-0, een strafschop, werd pas in de 87e minuut gescoord.

Atalanta - Catania eindigde zoals het begon: 0-0.