Speeldag: Speeldag 8
Stadion: Stadio Artemio Franchi
Fiorentina bevestigt, Milan in crisis
Maarten Vandenabeele

Op de achtste speeldag van de Serie A zette Fiorentina de steile ambities weer wat kracht bij: de derby tegen Siena werd makkelijk gewonnen. Na de indrukwekkende overwinning van Milan tegen Lazio op de vorige speeldag, beten de Rossoneri dit keer in het zand, waardoor de achterstand op Inter al tot 10 punten is opgelopen.

Fiorentina wordt tweede in de stand na een duidelijke en verdiende 3-0 tegen Siena. Pazzini (foto) opende de score na een kwartier: de jonge aanvaller controleerde de bal op de borst en schoot acrobatisch binnen, 1-0. De onvermijdelijke Mutu maakte er op het halfuur 2-0 van na een mooi hakje van Pazzini. Na de pauze deed ook de ingevallen Vieri zijn duit in het zakje: 3-0.

AC Milan kon de knalprestatie van vorige speeldag helemaal niet bevestigen: in eigen San Siro gingen de Rossoneri onderuit tegen het nietige Empoli. Voor de wedstrijd bood Dida zijn excuses aan voor zijn wangedrag tegen Celtic. Tijdens de match bleek de afwezigheid van Kakà een te groot probleem voor Milan, dat creativiteit miste. De bezoekers waren gevaarlijker op de tegenaanval. In de 55e minuut kopte Saudati op voorzet van Marianini de verrassende 0-1 op het bord. Een inspiratieloos Milan kon geen vuist meer maken en won sinds 21 april niet meer in eigen huis.

Lazio, zonder een 'rustende' Mudingayi, had weinig overschot in Livorno maar haalde toch de drie punten binnen. Op slag van rust verdween een slap schot van Pandev in doel: 0-1, tegen de gang van het spel in. Toen Firmani zijn tweede gele kaart pakte, met nog een halfuur voor de boeg, ging de thuisploeg feller op zoek naar de gelijkmaker, maar die bleef uit.

Atalanta liet zich nog de kaas van het brood eten tegen Torino. De thuisploeg liep tot 2-0 uit. Ferreira Pinto scoorde net voor de pauze en Doni benutte een strafschop. Bij de voorafgaande fase kreeg bezoeker Natali rood, waardoor de Granata met zijn tienen 2 doelpunten moesten ophalen. Het lukte, want na de aansluitingstreffer van Ventola wist Motta in de 87e minuut nog een onverhoopt punt uit de brand te slepen: 2-2.

Udinese en Palermo hielden elkaar in evenwicht: de Rosaneri kwamen in de eerste helft op voorsprong: op een tegenaanval bediende Bresciano Amauri (foto) en de Braziliaanse Italiaan liet doelman Handanovic kansloos, 0-1. In de 65e minuut leverde een persoonlijke actie van Asamoah de thuisploeg een punt op: 1-1.

Ook in Cagliari - Catania werd het 1-1. Terlizzi bracht de bezoekers op 0-1, maar Matri legde kort na de pauze de eindstand vast.

Sampdoria pakte een ruime overwinning tegen Parma. Montella effende het pad na 25 minuten met de 1-0 en na de pauze zorgden 2 doelpunten van Bellucci voor zekerheid: 3-0.