Speeldag: Speeldag 22
Stadion: De Kuip
Feyenoord is klasse beter dan Ajax
Rens Korporaal

Feyenoord Rotterdam heeft optimaal geprofiteerd van de misstap die concurent AZ Alkmaar gisteren maakte, tijdens het duel thuis met Vitesse Arnhem. In een volle Kuip was Feyenoord met 3-2 de terechte winnaar in het altijd aantrekkelijke duel met Ajax.

De wedstrijd begon op een hoog niveau, veel kansen waren er zowel van de thuisploeg als voor Ajax, maar het was Feyenoord dat als eerste het doel trof. In de 21ste minuut vond Nicky Hofs het gaatje, achter keeper Stekelenburg. Nog geen twee minuten later deed Ajax ditzelfde, aan de andere kant. Markus Rosenberg rondde een voorzet van Urby Emanuelson prima af, en zette de stand op 1-1.

Iets voor rust kon Feyenoord toch de voorsprong pakken. Na een reeks van kansen niet benut te hebben, was het Romeo Castelen die hard de bal achter Stekelenburg schoof. 2-1 ruststand in de Kuip.

Na de rust werd het duel wat minder aantrekkelijk. Feyenoord verzwakte, Ajax had zienbaar meer moeite met zichzelf dan met de rivaal. In de 48ste minuut stelde aanvoerder Dirk Kuyt de zege voor de Rotterdammers helemaal veilig, nadat een hard schot voor de derde keer de doelman van Ajax passeerde.

Ajax had het geluk dat Feyenoord de scherpte mistte, waardoor de stand enigzins nog positief leek, maar de kansen van Ajax leken niet de score te doen veranderen. Toch was het Klaas-Jan Huntelaar die in de slotfase van de wedstrijd nog 3-2 maakte, waardoor er een aantrekkelijke slotfase ontstond. De ploeg van Erwin Koeman moest alle zeilen bijzetten om niet onnodig punten te laten liggen.

Door de overwinning van Feyenoord, staat de ploeg tweede in de Eredivisie, met twee punten voorsprong op de concurent AZ Alkmaar. PSV Eindhoven staat nog steeds drie punten boven Feyenoord, de ploeg uit Eindhoven won met 3-2 van Roda JC. [AN]