Speeldag: Speeldag 23
Stadion: Vast en goed stadion
AZ hakt RBC in de pan
Kristof Blomme

AZ heeft op de 23e speeldag verschroeiend uitgehaald bij hekkensluiter RBC. De ploeg uit Alkmaar vernederde RBC op eigen veld met 0-5. Shota Arveladze stond drie keer aan het kanon en wordt op die manier topschutter.

De bezoekers moesten het doen zonder Kenneth Perez. Hij was out met een kuitblessure. Barry van Galen, die bezig is aan zijn laatste seizoen, verving hem echter met brio. Na twaalf minuten vlamde hij de bal met links heerlijk in de kruising. Tien minuten voor de pauze liet ook Stein Huysegems zich opmerken. Hij dweilde de linkerflank af en zette voor tot bij Meerdink, die de mogelijkheid niet onbenut liet. Vlak voor de pauze haalde van Galen nog eens uit. Deze keer spatte zijn schot uiteen op de dwarsligger.

In de tweede helft kabbelde de match rustig voort. Met enkele schitterende versnellingen zette AZ toch nog de forfaitcijfers op het bord. Eerst brachten Landzaat, Jaliens en de Zeeuw met prachtig ééntijdsvoetbal Arveladze in stelling. De Georgiër rondde de knappe aanval koel af. Na twintig minuten in de tweede periode pakte de Zeeuw uit met een prachtige doorsteekbal. Het was opnieuw Arveladze die de netten deed trillen. Zeven minuten voor tijd was het Medunjanin die Arveladze bereikte. Shota zorgde met zijn derde van de avond voor de grote 0-5 overwinning. De aanvaller telt nu twintig doelpunten en is dan ook topschutter in Nederland.

Sparta - Groningen 1-0

Sparta klopte Groningen, maar hiermee kreeg het meer dan het verdiende. Groningen was veruit de betere ploeg. Doelman Ponk moest zich verscheidene keren onderscheiden. Vijf minuten voor het einde zorgde onze landgenoot Davy de Fauw voor de belangrijke overwinning. Hij joeg het leer van net buiten het strafschopgebied voorbij doelman Roorda. Dankzij deze overwinning sluipt Sparta langzaam weg uit de onderste regionen van het klassement. Groningen staat nog steeds vijfde, maar Heerenveen, Utrecht en Ajax moeten nog aan de bak.