Speeldag: Eerste ronde (Speeldag 1)
Stadion: Celtic Park Glasgow
Celtic lijdt pijnlijke thuisnederlaag
Nils Vanbellingen

Celtic Glasgow heeft voor het eerst in zijn Champions League-geschiedenis een thuiswedstrijd verloren. Het ging tegen Barcelona op pijnlijke wijze de boot in met 1-3.

De wedstrijd begon wat later vanwege problemen met een draaihek aan de ingang van het stadion. Na dertig minuten ging de wedstrijd dan toch van start, maar het duurde even vooraleer ze echt op gang kwam. Tot Ronaldinho en Deco de Schotse verdediging oprolden na balverlies van Agathe, en Deco beheerst binnenschoof. Celtic was niet bij machte een een vuist te maken, en moest met een 1-0-achterstand de rust in.

Barcelona - met voormalige Celtic-legende Larsson op debank - domineerde ook het begin van de tweede helft, en leek tien minuten na de pauze op weg naar een veilige 0-2-voorsprong, toen Giuly net buiten het strafschopgebied foutief afgestopt werd door McNamara. Scheidsrechter Merk legde de bal echter op de stip. Ronaldinho nam het karwei op zich, maar Marshall schudde een klassesafe uit de mouwen.

De Celtic-aanhang werd plots wakker en schreeuwde zijn ploeg naar voren. De beloning kwam nog geen vijf minuten na de gemiste penalty, toen Sutton een voorzet van Camara voorbij Valdes werkte. De Schotten leken herboren, en gingen op zoek naar de 2-0.

Rijkaard bracht Larsson voor Ronaldinho - het moment waar zowat heel Celtic Park op zat te wachten - maar desondanks kwam Barcelona nog maar weinig in de buurt van Marshall. Tijdens een van die zeldzame aanvallen probeerde Giuly het van ver. Zijn bal week af op McNamara en verdween in het Schotse doel (78'): een onverwachte en pijnlijke klap voor Celtic, dat zich verdienstelijk opnieuw in de wedstrijd had geknokt. McNamara blesseerde zich bovendien bij zijn ongelukkige actie en moest vervangen worden.

En het werd nog pijnlijker: vijf minuten later speelde Thompson te kort terug op Marshall, en niemand minder dan Larsson zelf strafte de blunder van zijn ex-ploegmaat genadeloos af. "De koning der koningen" liet de viering echter achterwege uit respect voor zijn ex-ploeg.

De Schotten probeerden nog wel, maar tevergeefs. Een doelpunt van Sylla werd nog terecht afgekeurd wegens buitenspel, waardoor Barcelona met 1-3 een vlekkeloze start op het kampioenenbal nam. Meteen de eerste Europese thuisnederlaag van Celtic in meer dan drie jaar.