Analyse Status-quo aan de top

Tonnelier Caroline
Status-quo aan de top

Aan de kop van de klassering veranderde dit weekend weinig.  Zowel koploper Barcelona als eerste achtervolger Real Madrid wonnen hun wedstrijd.  In de strijd om Europees voetbal verloren Sevilla en Deportivo, maar concurrenten Atlético Madrid, Villarreal, Betis en Valencia speelden allen gelijk.  Daardoor komen ook Athletic Bilbao en zelfs Real Zaragoza zich plots mengen in het gevecht voor een Europees ticket.  Onderaan het klassement wordt de degradatie stilaan onvermijdelijk voor Numancia, Mallorca en Albacete.

FC Barcelona had het niet gemakkelijk tegen een defensief Getafe.  De Catalanen waren echter vastbesloten de kloof met Real Madrid op zes punten te houden en deden er dan ook alles aan om de drie punten thuis te houden.  Na een half uur spelen was het Ronaldinho die op vrije trap de thuisploeg op voorsprong bracht.  De sterk spelende Braziliaan lag ook aan de basis van het tweede doelpunt kort na de rust.  Met een doorsteekpass bediende hij Giuly, die knap afrondde.  Barça deed weinig moeite om verder uit te lopen, zodat het bij 2-0 bleef.  Met nog zes speeldagen voor de boeg moet de kloof van zes punten volstaan om de landstitel binnen te halen.

Real Madrid speelde weinig overtuigend op het veld van Levante.  Alleen Ronaldo getuigde van een goede vorm en maakte twee doelpunten voor de Koninklijke.  Real had eveneens genoeg aan de 0-2 om de zege binnen te halen.  Levante kreeg nochtans ook een aantal kansen, maar faalde bij de afwerking.  Met tien punten voorsprong op de nummer 17 moet het zich wel niet veel zorgen meer maken over een mogelijke degradatie.

Sevilla leed op eigen veld een verrassende nederlaag tegen Osasuna,  dat de smaak van de overwinning opnieuw te pakken lijkt te hebben.  Morales maakte het enige doelpunt van de wedstrijd.  In de slotfase kwam Sevilla nog dicht bij de gelijkmaker, maar die kwam er uiteindelijk niet.  Sevilla moet zijn derde plek opnieuw afstaan aan Villarreal, Osasuna lijkt definitief uit degradatiegevaar.

Beide toppers in de strijd om een Europees ticket eindigden op een scoreloos gelijkspel. Atlético Madrid domineerde op eigen terrein tegen Espanyol, maar geraakte niet voorbij de bezoekende doelman.  Kameni hield sluipschutter Torres verschillende keren van een doelpunt en stopte zelfs een penalty van de jonge international.
Een gelijkaardig verhaal in de partij tussen Villarreal en Betis Sevilla.  De thuisploeg was vooral in de tweede helft veel te sterk voor de bezoekers, maar doelman Doblas weigerde zich te laten passeren.  Hij redde onder meer pogingen van Forlán, Sorín, Riquelme, Sá en Jose Mari. Dankzij dit puntje wordt Villarreal wel opnieuw derde.  Betis en Espanyol blijven respectievelijk vijfde en zesde, Atlético wordt bijgehaald door Athletic en is nu negende.

Valencia kon weeral niet winnen.  Op het veld van staartploeg Mallorca kwam de landskampioen niet verder dan een troosteloos en scoreloos gelijkspel.  Op de weinige kansen die Valencia kreeg, toonde Mallorca-doelman Moya zich te sterk.  Geen van beide ploegen komt een stap verder met dit ene puntje.  Mallorca blijft 18e, met tien punten minder dan de veilige 17e stek, Valencia is nog steeds zevende.
Ook Deportivo La Coruña strijdt nog mee voor een Europees ticket.  De Galiciërs deden echter een slechte zaak door met 1-0 te verliezen op het veld van Real Sociedad.  Uranga scoorde het enige doelpunt van de partij.

Door het puntenverlies van de concurrenten in de strijd om Europees voetbal, mengen zich twee nieuwe ploegen in die strijd.  Het gaat om Athletic Bilbao en Real Zaragoza.  De Basken konden nog eens winnen op verplaatsing.  Na een onwaarschijnlijke slotfase werd het op het veld van Racing Santander 0-2.  In de reguliere speeltijd kreeg Racing de betere kansen, maar in blessuretijd kreeg de thuisploeg nog twee doelpunten tegen.  In de 93e minuut wees scheidsrechter Rodriguez Santiago op aangeven van zijn assistent naar de stip wegens handspel van Juanma.  Na heel wat protest en gele kaarten trapte Orbaiz de strafschop voorbij doelman Aoute.  Twee minuten later, in de 99e minuut, maakte Tiko er zelfs nog 0-2 van.  Athletic komt dankzij deze overwinning op de achtste plek terecht, op amper vijf punten van de derde positie, die recht geeft op een plaats in de voorronde van de Champions League.
Real Zaragoza volgt op één punt van Athletic.  Op eigen veld behaalde het een ruime 4-1 overwinning tegen hekkensluiter Numancia.  Villa scoorde twee keer voor de thuisploeg, Ponzio en Savio elk één keer.  Cani zorgde voor de tegentreffer van een zwak Numancia, dat een mirakel nodig heeft om zich nog te redden.  De achterstand op Racing Santander (17e) bedraagt immers nog steeds elf punten.

Albacete staat ook weer een stap dichter bij de degradatie.  Het ging met 1-2 onderuit tegen Málaga.  In een tegenvallende partij kwamen de bezoekers aan het begin van de tweede helft op voorsprong via Duda.  De thuisploeg kwam wel nog op gelijke hoogte dankzij Pacheco, maar moest in de slotfase nog een strafschop toestaan.  Amoroso zette die feilloos om en bezorgde zijn ploeg de verdiende overwinning.