Togo dicht bij het WK

Ward Bollen

Dankzij een knap 2-2 gelijkspel bij favoriet Senegal maakt Togo een goede kans om zich te kwalificeren voor het WK volgende zomer in Duitsland.

Bij Senegal stonden bekenden namen zoals Coly, Fayé, Diop, Camara, Diouf, Mendy en N'Diaye tussen de lijnen. Bij Togo waren Adebayor, Zanzan en Olufade de bekenste namen. Na amper 10 minuten werd het al stil in Dakar toen Olufade onder een felle zon voor de 0-1 zorgde. Maar de thuisspelers waren allesbehalve van slag en drie minuten later stond het al gelijk via Niang. Toen Henri Camara op het halfuur Senegal zelfs op 2-1 zette, leek de wedstrijd gekanteld. Senegal kon het beste om met de hitte van 28 graden en drukte Togo tegen het eigen doelgebied. Maar een derde goal bleef uit. In de tweede helft probeerde Togo stilletjes aan het spelbeeld te veranderen en dat lukte. In de 73ste minuut maakte sterspeler Adebayor de uiterst belangrijke gelijkmaker: 2-2. Senegal lanceerde nog een slotoffensief, zonder succes. In dezelfde groep (1) won Zambia met 2-1 van Mali. Pas in de allerlaatste seconden lukte thuisspeler Collins de winnende treffer.

Door de zege van Zambia en het gelijkspel van Togo en Senegal blijft het spannend in groep 1. Togo leidt met 17 uit 8, voor Zambia met 16 uit 8 en Senegal met 15 uit 8. Congo-Brazzaville, Liberia en Mali zijn uitgeschakeld. Er zijn nog twee speeldagen te gaan. Alleen nummer één gaat naar het WK. Op 2 september speelt Zambia thuis tegen Senegal en ontvangt Togo de buren uit Liberia. Voor Togo of Zambia zou het de eerste WK-deelname betekenen.