Primera División: de strijd om de Europese tickets

Tonnelier Caroline
| 0 reacties
Primera División: de strijd om de Europese tickets
Foto: © SC

Komend weekend staat de eerste speeldag van de Primera División op het programma.  Voetbalkrant blikt naar aanleiding van de nakende competitiestart vooruit op het nieuwe Spaanse voetbalseizoen.  Vandaag gaan we dieper in op de strijd om de Europese tickets.  Vorig seizoen grepen onder meer Valencia en Deportivo La Coruña naast Europees voetbal.  Zij willen dit seizoen dan ook absoluut beter doen.  Villarreal en Betis Sevilla eindigden verrassend op de derde en de vierde plaats en hopen die stunt te kunnen herhalen.
 
Deportivo La Coruña eindigde vijf seizoenen op rij in de top-drie, maar kende vorig jaar een rampzalig seizoen.  De Galiciërs slaagden er met een achtste plaats nog net in Intertoto-voetbal af te dwingen.  In die zomercompetitie haalde Depor de finale, maar tegen Olympique Marseille liep het helemaal fout.  In Frankrijk ging de landskampioen van 2000 met zware 5-1 cijfers de boot in.  Op die partij na speelde Deportivo wel een vrij bevredigende voorbereiding, met onder meer winst tegen Birmingham in een vriendschappelijke wedstrijd en tegen Newcastle in de halve finale van de Intertoto Cup.  De Galiciërs namen deze zomer afscheid van de succesvolle coach Irureta en stelden Caparros (Sevilla) aan als zijn vervanger.  De Guzman (Hannover) en Juanma (Racing) zijn de enige echte aanwinsten, maar Depor moest ook geen belangrijke spelers laten gaan.  Ze kunnen wel niet langer rekenen op Mauro Silva en Fran, die een punt achter hun carrière zetten.  
 
Espanyol Barcelona draaide vorig seizoen een tijdje mee aan de kop van de rangschikking, maar moest zich uiteindelijk tevreden stellen met een ticket voor de Uefa Cup.  De Catalanen zaten niet stil tijdens de transferperiode.  Tegenover de inkomende transfers van middenvelders Riera (Bordeaux), Ito (Betis), Edu Costa (Ol. Marseille), Jofre (Levante) Zabaleta (San Lorenzo) en Juanfran (geleend van Real Madrid), verdediger Armando Sá (Villarreal) en spits Luis García (Mallorca) staat het vertrek van spits Maxi (Atlético), verdedigers Ibarra (Boca Juniors) en Soldevilla (einde contract) en middenvelders Oscar Serrano (Racing) en Amavisca (gestopt).  Op papier lijkt de ploeg dan ook niet echt verzwakt, maar het wordt vooral afwachten hoe het vertrek van Maxi Rodríguez opgevangen wordt.  De voorbereiding verliep ronduit dramatisch.  Espanyol won geen enkele wedstrijd van betekenis en verloor onder andere met 4-0 van Blackburn Rovers, 1-0 van Olympiakos en 3-0 van Porto.  Er is dan ook nog veel werk aan de winkel voor coach Miguel Ángel Lotina.
 
Valencia kende vorig seizoen een tegenvallend seizoen en greep net naast een Europees ticket.  In de Intertoto Cup haalde Valencia net als Deportivo de finale, maar daarin moest het de duimen leggen tegen Hamburg.  De landskampioen van 2004 maakte eigenlijk alleen tegen Roda JC indruk.  Het belangrijkste verschil met vorig seizoen is eigenlijk de terugkeer van Vicente (foto).  De middenvelder is eindelijk opnieuw helemaal fit en biedt een enorme meerwaarde aan het team.  In het tussenseizoen werd vooral het aanvallende compartiment versterkt.  Een gebrek aan scorend vermogen was tijdens de vorige jaargang immers het grootste pijnpunt van Valencia.  Met Kluivert (Newcastle) en David Villa (Real Zaragoza) werden twee grote namen binnengehaald.  Edu kwam over van Arsenal, maar viel uit met een zware blessure.  Valencia trok met Viana (Newcastle) echter al een vervanger aan.  Andere aanwinsten zijn Mora (Levante), Regueiro (Racing) en Miguel (Benfica).  De belangrijkste vertrekkers zijn doelman Palop (Sevilla), Xisco (Betis) en Sissoko (Liverpool).  Ten slotte begint Valencia ook met een nieuwe trainer aan het seizoen.  Quique Flores verrichte wonderen bij Getafe en mag nu proberen hetzelfde te doen in de appelsienenstad. 
 
Betis Sevilla plaatste zich voor het eerst in zijn bestaan voor de Champions League.  De Andalusiërs behaalden vorig jaar een knappe vierde plaats en lijken absoluut niet verzwakt bij de competitiestart.  Alleen doelman Prats (Mallorca)  zocht andere oorden op, maar Doblas bewees gisteren nogmaals een waardige vervanger te zijn.  Denilson is ook niet langer lid van Betis Sevilla, maar de Braziliaan kon al lang niet meer rekenen op een basisplaats.  Nieuwkomers in de selectie zijn Nano (Getafe), Miguel Angel (Málaga), Juanlu (Numancia), Xisco (Valencia) en Rivera (Levante).  De eerste test voor de start van de competitie doorstond Betis alvast met glans.  De ploeg uit de Andalusische hoofdstad schakelde in de voorronde van de Champions League Monaco, twee jaar geleden nog finalist, uit dankzij een 1-0 overwinning op eigen veld en een 2-2 gelijkspel in Frankrijk.  In de Spaanse Supercup ging Betis op eigen veld met 0-3 onderuit tegen Barcelona, maar won het verrassend in Camp Nou (1-2).  
 
Stadsgenoot Sevilla zou wel eens kunnen uitgroeien tot dé verrassing van de competitie.  Ondanks het vertrek van Baptista (Real Madrid) en Barragán (Liverpool), komt de ploeg versterkt uit de transferperiode.  Doelman Palop (Valencia), aanvallers Luis Fabiano (Porto), Kanouté (Tottenham) en Saviola (Barcelona/Monaco) en middenvelder Maresca (Juventus/Fiorentina) betekenen ongetwijfeld een meerwaarde voor Sevilla.  De uitslagen in de voorbereiding spreken in elk geval voor zich: 1-1 tegen Barcelona, 5-0 winst tegen Celta, 1-0 winst tegen West Bromwich Albion en eindwinst in twee vriendschappelijke tornooien.  Enige negatief punt is het vertrek van succestrainer Caparros.  Zijn vervanger Juande Ramos behaalde goede resultaten met het bescheiden Málaga en krijgt dit seizoen de kans om zich op een iets hoger niveau te bewijzen.  
 
 
Lees ook deel 1: de nieuwkomers en deel 2: degradatiekandidaten en middenmoters.
Morgen volgt het vierde en laatste deel van deze special naar aanleiding van de start van de Spaanse competitie.   
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

La Liga

Nieuwste reacties