Analyse Evergem ontneemt leiders kostbare punten

Guillaume Belaey
Evergem ontneemt leiders kostbare punten

Op de 19de speeldag kwam Oudenaarde niet verder dat een puntendeling bij Evergem Center. Meteen gingen twee kostbare punten verloren tenoverstaan van dichtste achtervolger VG Oostende. De kustploeg won overigens nipt en nadert weer tot op drie punten. Ook Centre moest punten in de brand laten terwijl onderaan Oostnieuwkerke een gouden punt pakte bij Diksmuide. Anderzijds wordt het ook spannend voor wat die tweede periodetitel betreft. Wegens het speciale systeem met 17 ploegen kan het straks weer rekenwerk worden om de tweede periodekampioen aan te duiden.

Nochtans had leider Oudenaarde na 70 minuten een comfortabele voorsprong (1-3) bijeen gevoetbald. Eigenlijk kon er echt niets meer misgaan. Maar Evergem wilde zich echter niet neerleggen bij dit verdict. ,,Slechts na 90 minuten is de partij gespeeld’’ gonsde het door de Evergemse hoofden. Daarop focussen leverde de thuisploeg uiteindelijk een gelijkspel op. Weliswaar gevleid maar al bij al een verrichting om ,,U’’ tegen te zeggen.

VG Oostende moest bij het bedreigde WIK Eine tot de limiet gaan om de winst in de wacht te slepen. Aanvankelijk kreeg de kustploeg de beste kans terwijl nadien Eine zich gevaarlijk kwam aanmelden. Even na rust kende de thuisploeg pech met een pegel van Van De Sompel op de lat. Amper drie minuten later zorgde Fernandes voor de Oostendse zege hoewel in het slot Van De Sompel nog dicht tegen de gelijkmaker kwam.

URS Centre kroop bij Zottegem door het oog van de naald. Aanvankelijk pakte de thuisploeg dreigend uit. Na de hervatting moest Zottegemdoelman De Cabooter tot tweemaal toe redding brengen waarna Sandra en W. Moreels kansen voor de gastheren onbenut hielden.

Desondanks bleek Centre gefrusteerd in de slotminuten. Mekkerende bezoeker Liema kreeg rood (tweemaal geel) op een fase waarin thuisspeler Van Canegem geel kreeg en de Centre-speler te traag het veld verliet.

Bovendien deelde bezoeker Paci nog een slag uit op Van Steenberghe. Na afloop ook veel getrek en gezeur waarbij Zottegemse voorzitster Marleen De Clercq werd neergetrokken door een bezoekende supporter. Commotie genoeg dus voor de amper 104 betalende kijkers van deze rumoerige, doelpuntenloze wedstrijd.

In het West-Vlaamse treffen tussen SV Diksmuide en Oostnieuwkerke kregen beide ploegen kansen om het laken naar zich toe te halen. Maar telkens bleken beide doelmannen onwrikbaar overeind. Voor de thuisploeg, mede in strijd voor de tweede periodetitel, belangrijk puntenverlies, de bezoekers daarentegen bleken opgetogen met dit puntje.

Het duurde tot op het halfuur om een sterk Lauwe voorsprong te zien verwerven via een elfmeter van Declercq. Amper 10 minuten in de tweede helft zal Lauwe op rozen wanneer Verkinderen inknikte. Nadien konden offensieve bezoekers de thuisdefensie niet meer van de kook brengen.

In wat men een middenmootwedstrijd kon noemen mocht Gent-Zeehaven het zegegebaar maken tegen St. Eloois-Winkel. De Gentse ratten trachtten met pressievoetbal de bezoekers te imponeren hoewel de Winkeldefensie fors verdedigde. Bezoekende doelman Van Dromme pareerde een poging van Jacobs en ranselde nadien een kopbal van De Keukeleire vanonder de dwarsligger. Toch zou Van Dromme in de slotminuut aan de basis liggen van de nederlaag toen hij bij een late uittrap de bal verspeelde en opportunist De Keukeleire koelbloedig afmaakte.

Bij middenmoter SV Rumbeke bleef het bedreigde SK De Jeugd Lovendegem op zijn puntenhonger zitten. De beste kansen waren voor de thuisploeg in de eerste 45 minuten. Daarin scoorde Lagrou de Rumbeekse openingstreffer. Op slag van rust verdubbelde Deneve met een afgeweken poging. Tijdens de tweede helft teerde de thuisploeg op zijn  lauweren want Lovendegem kon blijkbaar geen vuist meer maken.

Tenslotte won Wevelgem City moeiteloos bij het moedige Gistel. Na een halfuur hadden Dog en Tallieu tweemaal gescoord. Na de hervatting hield de thuisploeg tamelijk goed stand tot in de slotfase Callewaert met twee treffers forfaitcijfers op het bord prikte.