WK2006: Togo, klein duimpje in Duitsland

Luc Goderis
| 0 reacties
WK2006: Togo, klein duimpje in Duitsland
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Togo was vanaf het begin absoluut geen kandidaat om haar debuut te maken tijdens het WK 2006. De eerste drie kwalificatiewedstrijden veranderden niet veel aan die indruk. De Haviken begonnen met een 1-0 nederlaag tegen het laag aangeschreven Equatorial Guinea en hoewel ze de return met 2-0 wonnen, verwachtte nog steeds vrijwel niemand iets van hen in de kwalificatiereeks.

Een 1-0 verlies in de openingswedstrijd tegen Zambia leek het begin in te luiden van een bij voorbaat verloren strijd, maar vijftien dagen later veranderde alles. Groepsfavoriet Senegal, die in Korea en Japan nog de kwartfinales had gehaald, werd met 3-1 opzij gezet. Het was het begin van een indrukwekkende serie waarin het team van Stephen Keshi geen enkele nederlaag meer leed.

Na een gelijkspel en vier overwinningen kwam het team aan kop in de groep. Een voorsprong die ze, dankzij overwinningen tegen Liberia en Kongo, niet meer uit handen gaven. Die zeven overwinningen en slechts één nederlaag in tien kwalificatiewedstrijden, zijn opmerkelijk voor een land dat haar vorige drie WK-kwalificatiereeksen hoogstens als vierde in de groep afsloot.

Togo heeft vijf keer deelgenomen aan de Afrika Cup, maar dit jaar zetten ze verreweg de beste prestatie ooit neer en dat is grotendeels te danken aan de Nigeriaanse trainer Keshi. De voormalige international, en aanvoerder tijdens het WK 1994, werd bondscoach van Togo nadat hij ontslagen was als assistent-bondscoach van Nigeria. Zijn doelstelling was om bij de eerste drie te eindigen, maar toen Duitsland daadwerkelijk in zicht kwam, greep hij samen met zijn spelers deze unieke kans.

Binnen het team zijn er nog meer Nigeriaanse connecties. De aanvallers Emmanuel Sheyi Adebayor en Oulfade Adekanmi zijn beiden geboren in Nigeria maar kozen uiteindelijk voor de Togolese nationale ploeg. Adebayor is de onbetwiste held van het elftal. Hij is nu al legendarischer dan Frank Fiawoo, de held van 1960 die voor Olympique Marseille en Bastia speelde. De speler van Arsenal, scoorde tot nu toe al 11 doelpunten – minstens één tegen elke tegenstander in de kwalificatiegroep – en eindigde daarmee als topscorer in de Afrikaanse kwalificatiereeks.

Merkwaardig genoeg kreeg coach Keshi na de kwalificatie de bons.  Hij werd meteen opgevolgd door ervaren rot Otto Pfister.  Het is echter de vraag of de 68-jarige Duitse tacticus in zijn thuisland kan stunten met de Togolezen.  Nu de eenheid, die het team op weg naar Duitsland zo sterk maakte, helemaal verdwenen lijkt te zijn vrezen we het ergste. [AN]

Onze prognose : Zowel Frankrijk, Zwitserland als Zuid Korea zijn te sterk voor Togo.  Uitschakeling in de eerste ronde.

Andere voorbeschouwingen : Angola
Morgen : Ghana            
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties