WK2006: Ghana, eindelijk naar een WK

Luc Goderis
| 0 reacties
WK2006: Ghana, eindelijk naar een WK
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Het duurde eigenlijk al veel te lang voor Ghana zich eindelijk eens voor een WK kon kwalificeren. De Afrika Cup-winnaars van 1963, 1965, 1978 en 1982 brachten nochtans een paar van de beste Afrikaanse spelers voort. Denk maar aan onder andere Abedi Pele en Anthony Yeboah. Ironisch genoeg komt hun succes nu in een tijd waarin ze niet beschikken over grote namen, maar aantreden met een jong en onbekend elftal.

De historische kwalificatie begon met een gemakkelijke 7-0 tegen Somalië. De Zwarte Sterren kamen, samen met favoriet Zuid-Afrika, in Groep 2 terecht. Na 1-0 verlies in Burkina Faso, gaven ze een indrukwekkend visitekaartje af. In Kumasi speelden ze Zuid-Afrika met 3-0 naar huis. Toen ze ook nog de Kaapverdische Eilanden versloegen bereikten ze de koppositie in de groep.

Hun triomftocht kwam even abrupt tot stilstand na het plotselinge vertrek van trainer Mariano Barreto, die voor het Portugese Maritimo koos. Sam Arday nam tijdelijk de honneurs waar tot Ratomir Dujkovic de leiding op zich nam. De Serviër begon zijn regeerperiode met een gelijkspel tegen Kongo, maar na een thuisoverwinning tegen Burkina Faso stonden de Zwarte Sterren weer op de rails. Een gedenkwaardige overwinning op Zuid-Afrika twee weken later bezorgde hen opnieuw de koppositie. Na een zuinige overwinning in Oeganda en en een klinkende prestatie tegen de Kaapverdische Eilanden hadden de Ghanezen hun ticket voor het WK 2006 beet.

Het elftal wordt met strakke hand door trainer Dujkovic geleid. Hij eist van zijn spelers onvoorwaardelijke inzet en voormalig aanvoerder Samuel Kuffour kon dit aan den lijve ondervinden. Hij werd genadeloos uit het team gezet toen die in Dujkovic's ogen niet aan die eis voldeed.

De sterren van Ghana zijn aanvoerder Stephen Appiah en Chelsea-speler Michael Essien die, samen met de gewiekste Sulley Muntari van Udinese, het formidabele middenveld van Ghana bezet. Voorin zorgen Asamoah Gyan en de in Dortmund spelende Matthew Amoah ervoor dat hun inspanningen beloond worden met doelpunten. [AN]

Onze prognose : Ghana is waarschijnlijk te jong en te onervaren om potten te breken. Uitschakeling in de eerste ronde.

Andere voorbeschouwingen : Angola  Togo
Morgen : Trinidad & Tobago

            
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties