WK2006: Paraguay, klaar voor een stunt ?

WK2006: Paraguay, klaar voor een stunt ?
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Voor Paraguay is dit de zevende deelname aan een WK.  Na deelname aan drie van de eerste zes wereldkampioenschappen bleven ze zes WK’s op rij afwezig.  Pas in Mexico ‘86 waren ze opnieuw van de partij. Tijdens hun vorige twee deelnames vlogen ze er telkens in de tweede ronde uit na een 0-1 nederlaag tegen een latere finalist. In 1998 was het Laurent Blanc die Frankrijk in de 118de minuut naar de volgende ronde bracht en in 2002 deed Oliver Neuville hetzelfde in de 88ste minuut voor Duitsland.

In de lange Zuid-Amerikaanse kwalificatiereeks plaatsen Brazilië en Argentinië zich normaal bijna altijd moeiteloos voor het WK.  De resterende acht landen strijden dan voor de derde en vierde plaats die ook recht geven op deelname aan het WK. Paraguay begon aan de kwalificatie met een beschamende 4-1 nederlaag in Peru. Later bleek dit maar een uitschuiver te zijn geweest en de ploeg toonde dat het voldoende kwaliteit in huis had. Het nestelde zich dan ook al snel in de top vier na overwinningen tegen Uruguay, Ecuador en Peru.

In de tweede helft van de kwalificatiereeks kreeg Paraguay het toch moeilijk. In vier wedstrijden kon het amper twee punten bemachtigen, maar Paraguay kon zich op tijd herpakken met overwinningen tegen Bolivia, Argentinië en Venezuela. Vooral de 1-0 zege tegen grootmacht Argentinië was een bewijs van de kwaliteit van deze ploeg. De Guaraníes eindigde uiteindelijk op een vierde plaats achter Brazilië, Argentinië en Ecuador. Dit waren meteen dezelfde drie clubs als vier jaar geleden.

Wie aan de nationale ploeg van Paraguay denkt, denkt onmiddellijk aan José Luis Chilavert. Deze extravagante doelman was jarenlang de bekendste figuur van de nationale ploeg. Nu dat Chilavert een punt heeft gezet achter zijn voetbalcarrière heeft Roque Santa Cruz de fakkel overgenomen. Santa Cruz is nog maar 24 jaar, maar de spits van Bayern München heeft zich al ontwikkeld tot dé grote ster van het Paraguayaanse voetbal. Santa Cruz herstelt momenteel wel van een zware blessure. In Oktober scheurde de spits in Duitse loondienst zijn kruisbanden en was aanvankelijk twijfelachtig voor het WK. 

In het doel heeft Justo Villar al bewezen een waardige opvolger te zijn voor het voormalig boegbeeld Chilavert. Carlos Gamarra is de leider van de defensie. Op het middenveld beschikt coach Ruiz ondermeer over Julio Dos Santos en Edgar Barreto. Beide spelers maakten deel uit van de ploeg die in 2004 tweede eindigde op de Olympische Spelen in Athene. In de aanval heeft Paraguay met Roque Santa Cruz en de onvermoeibare Jose Cardozo een razend gevaarlijk aanvallersduo. Cardozo, spits van het Argentijnse San Lorenzo, was met zeven doelpunten topschutter van Paraguay in de kwalificatiereeks.

De loting zorgde ervoor dat Paraguay in een groep met Engeland, Zweden en Trinidad & Tobago is terecht gekomen. Deze laatste zou zeker geen problemen mogen opleveren voor de Zuid-Amerikanen. Zweden en Engeland zijn natuurlijk heel andere koek. Beide landen zijn dan ook favoriet in deze groep maar Paraguay is zeker niet kansloos tegen de twee Europese ploegen. Paraguay beschikt over een mix van ervaring en jeugdig enthousiasme. Zeker als Santa Cruz helemaal fit zou geraken voor het WK is deze ploeg in staat om voor een stunt te zorgen in Duitsland.

Onze prognose : Paraguay en Zweden zullen waarschijnlijk strijden om plaats 2 in de groep.  In de tweede ronde wacht dan normaliter Duitsland.  Uitschakeling in de tweede ronde 

Morgen : Ivoorkust

Auteur : Niels H.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties