Analyse Real stiekem mee aan de leiding

Dave Sentobin
Real stiekem mee aan de leiding

Real Madrid staat na vier speeldagen vrolijk mee aan kop met Barcelona en Valencia. Maar toch is het niet rustig in en rond het Bernabéu-stadion. Het geleverde spel kan de supporters nog altijd niet bekoren. Stadsgenoot Atlético slaagde erin Sevilla zijn eerste nederlaag sinds half april aan te smeren. In de onderste regionen kon Racing zijn eerste punt pakken op het veld van Gimnástic en Villarreal behaalde de eerste overwinning van het seizoen.

In het duel der titanen speelden Barcelona en Valencia 1-1 gelijk. Valencia was meer dan de evenknie van Barça, maar kon ook geen aanspraak maken op de overwinning. Eto’o claimde nog een strafschop in de laatste minuten, maar scheidsrechter Ibáñez ging er niet op in. Verdediger Márquez heeft sinds kort de dubbele nationaliteit – Mexicaan/Spanjaard – daardoor zou Barça de jonge, nieuwe crack, Giovani dos Santos, kunnen inschrijven. De Catalanen en el equipo ché maken zich op voor de belangrijke Champions League-ontmoeting, respectievelijk tegen Werder Bremen en AS Roma.

Sevilla kreeg zondag van Atlético zijn eerste nederlaag aangesmeerd na zestien officiële wedstrijden zonder nederlaag. De Madrilenen kregen wel hulp van de Andalusische verdedigers. Escudé en Javi Navarro mochten alle twee vroeger gaan douchen en Maxi-goal zorgde met twee treffers voor de overwinning. Atlético heeft zijn beste seizoenstart – negen op twaalf – sinds het seizoen 1995-1996, toen behaalde de club de dubbel. Sevilla verliest zijn leiderplaats en staat nu op de vierde plaats op één puntje van de drie leiders.

Real Madrid klom na een nipte zege op het veld van Real Betis stiekem naar de leiderplaats. De mannen van Capello konden tot hier toe nog niet overtuigen, maar het resultaat is er wel. Zaterdag was een vroege kopbalgoal van steraankoop Diarra genoeg om de overwinning mee naar de Spaanse hoofdstad te nemen. Bij de Koninklijke gaan ze op zoek naar een vervanger voor Cicinho, de speler viel zaterdag in de eerste helft uit. De Madrileense scouts hebben hun oog al laten vallen op Andrade (Deportivo), Ayala (Valencia) en Alves (Sevilla). Het blijft natuurlijk twijfelachtig of de bewuste clubs willen meewerken. Real Betis blijft onder de verwachtingen met een drie op twaalf.

Villarreal behaalde zijn eerste overwinning ten koste van Zaragoza. De bezoekers kwamen in de eerste helft op voorsprong via Aimar, maar in de tweede helft bogen doelpunten van Cani, Riquelme en Forlán de situatie om. Piqué kon nog milderen voor de maños. Villarreal blijft onderaan met vier punten, maar kan hoop putten uit de belangrijke overwinning tegen Zaragoza. Promovendus Levante behaalde een verrassende overwinning tegen Deportivo. Kapo was de grote man in Valencia met zijn twee doelpunten. Deportivo lijkt het scenario van vorig seizoen om te draaien. Alles op alles in eigen stadion en slechts één punt op verplaatsing. Levante blijft in de middenmoot met zes punten, één punt minder dan Deportivo.

Ook Recreativo, een andere promovendus, blijft het goed doen. Afgelopen weekend wonnen de Andalusiërs in het Anoeta-stadion van Real Sociedad. Sinama-Pongolle maakte in de slotfase de winnende treffer. El Decano staat momenteel op een gedeelde zesde plaats die recht geeft op Europees voetbal. De Basken doen het veel minder en staan voorlaatste met één punt. De derde promovendus, Gimnástic, kon zondag niet winnen van rode lantaarn Racing. De boomlange Zigic maakte in de laatste minuut zijn tweede van de avond die goed was voor het eerste punt van de Cantabriërs. De Catalaanse ploeg blijft voorlopig nog uit de gevarenzone met vier punten.

Osasuna behaalde zijn tweede overwinning op rij op het veld van Celta. De tegenstander van Standard in de Uefa-cup lijkt in een dipje te zitten. Het was al de derde verliesbeurt voor de club uit Vigo. De ploeg uit Pamplona lijkt eindelijk de kater van het seizoensbegin doorgespoeld te hebben. Osasuna verloor toen twee keer in de Spaanse competitie en werd uitgeschakeld in de Champions League-voorronde. Mallorca boekte ook zijn eerste zege van het seizoen tegen Espanyol. Maxi López was met zijn doelpunt de held van de avond in Palma. De huurling van Barcelona stond nog dicht bij een overgang naar Espanyol afgelopen zomer. Mallorca heeft vijf punten en Espanyol blijft alweer onder de verwachtingen met slechts drie punten uit vier wedstrijden. Getafe en Athletic kwamen niet verder dan een scoreloos gelijkspel, het tweede punt voor de Baskische formatie.