FC Kopenhagen terug aan de leiding

viki meeuwis

In de Deense eerste klasse stond afgelopen weekend de twaalfde speeldag op het programma. Een van de belangrijkste wedstrijden was het duel tussen de degradatiekandidaten Viborg en nieuwkomer Vejle. Brøndby ontving thuis FC Midtjylland en moest winnen om aansluiting bij de top te houden. Landskampioen Kopenhagen had op papier een makkelijke wedstrijd tegen Randers FC.

Brøndby – FC Midtjylland: 1-3

Een beetje verrassend won FC Midtjylland zondagavond uit bij Brøndby. De thuisploeg begon het best aan de wedstrijd, met de nodige druk en goede doelpogingen. Maar het was Midtjylland dat de eerste echte goede kans kreeg. In de 20eminuut kreeg Magnus Troest de bal voor de voeten, hij stond ongedekt en kon de bal makkelijk voorbij keeper Casper Ankergren schieten. Zo kwam FCM op een 1-0 voorsprong.
Bij de thuisploeg wou het combinatiespel niet echt lukken. Op het half uur bracht Frank Kristensen de bezoekers op een 2-0 voorsprong na een reeks fouten in de verdediging van Brøndby. De thuisploeg slaagde erin om zich tegen het einde van de eerste helft te herpakken en kon enkele mooie kansen afdwingen. Desondanks lukte het de spitsen niet om keeper Anders Rasmussen, in het doel van Midtjylland, te passeren. Bij het verlaten van het veld kregen de spelers dan ook een fluitconcert mee van de eigen fans.

Ook na de pauze was het Midtjylland dat fris voor de dag kwam. Brøndby kwam niet verder dan opnieuw wat druk te zetten maar de defensie van Midtjylland gaf niet toe. In de 70e minuut gaf Mikkel Thygesen de doodsteek aan Brøndby toen hij via een pass van Simon Poulsen keeper Ankergren makkelijk passeerde. Met nog negen minuten te spelen kon Hannes Sigurdsson de eer redden voor Brøndby via een kopbal die recht in doel terecht kwam.

Esbjerg – AaB: 0-2
AaB kende de laatste maand, na een goede seizoensstart, problemen met het scoren. Maar zondag wisten ze dat euvel te verhelpen. De partij startte vlot met kansen aan beide zijden maar het was de ploeg uit Aalborg dat het meest efficiënt was voor doel. De Zweed Mattias Lindström wist zich vrij te spelen en kon de bal makkelijk in doel werken, de 1-0 voor de bezoekers was een feit.

Na de pauze kwam Esbjerg scherper uit de hoek en was of en toe gevaarlijk voor doel. Een kwartier voor het einde van de wedstrijd was het Jeppe Curth die de bal via een lob richting doel schoot. Hij werd echter neergehaald door Onstad waarna AaB een strafschop kreeg toegewezen. Fredrik Winsness nam die echter te tam waardoor keeper Lars Winde makkelijk kon redden. Slechts enkele ogenblikken later lukte het Jeppe Curth toch om er 2-0 van te maken.

Viborg – Vejle: 2-1
Het duel tussen de twee degradatiekandidaten. De wedstrijd begon meteen dramatisch toe Jacob Olesen van Viborg al na zeven minuten van het veld moest met een zware blessure. Hij kwam slecht neer na een tackle en moest naar het ziekenhuis gevoerd worden met een gebroken enkel. Vejle was het best in de eerste helft maar na een half uur was het de net ingevallen Lasse Kryger die de 1-0 op het bord zette voor de thuisploeg. Amper twee minuten later won Kryger een duel van de Vejle verdediging en kon de bal voorbij de uitstormende keeper Theis Rasmussen krijgen waarna Martin Ã…slund, die geheel vrij stond, de bal maar binnen had te duwen.
Vejle bleef verder strijden. Met vijf minuten te gaan voor de rust kon Ulrik Balling de stand op 2-1 brengen en de wedstrijd werd weer helemaal opengebroken.

In de tweede helft waren er kansen te rapen aan beide kanten, zo kreeg Kryger een prachtkans toen hij oog in oog met keeper Ramussen kwam te staan maar die ving de bal makkelijk op. Ook de spelers van Vejle lieten zich niet onbetuigd. Met een kwartier gespeeld werd een doelpunt van Balling afgekeurd wegens buitenspel. Tegen het einde van de wedstrijd voerde Vejle de druk op maar de ploeg kwam scherpte tekort en geraakte niet meer verder dan dat enige doelpunt.

FC Nordsjælland – Silkeborg: 5-1
Voor het eerst dit seizoen gaf FC Nordsjælland een doelpunt weg op het eigen veld. Maar dat zal hun een zorg geweest zijn, zij wonnen immers met duidelijke 5-1 cijfers van Silkeborg. Thomas Kristensen bracht de thuisploeg op voorsprong in de eerste helft, in de tweede helft kon de IJslander Sveinsson de gelijkmaker scoren. Kort daarop kon de Fin Jukka Santala twee keer scoren. Danny Olsen en Morten Nordstrand zorgden uiteindelijk voor respectievelijk het vierde en vijde doelpunt. De laatste goal kwam er via een strafschop.

OB – Horsens: 2-0
Mads Timm bracht OB al na tien minuten op voorsprong, na een goede voorbereiding van Tobias Grahn, die vanop links doorbrak. Kort na de pauze kon Anders Møller Christensen met een kopbal de eindstand vastleggen op 2-0. Met deze zege brak OB hun eigen record van tien wedstrijden op rij zonder nederlaag en heeft nu 25 punten uit twaalf wedstrijden.

Randers FC – FC Kopenhagen: 0-2
Kopenhagen begon direct goed aan de wedstrijd. Al na tien minuten kon international Michael Gravgaard de 1-0 op het bord zetten, na een vrije trap van Oscar Wendt. Tien minuten later kon Atiba Hutchinson de bal diep spelen naar Fredrik Berglund die niet aarzelde en de bal makkelijk voorbij keeper Martin S. Jensen speelde. Randers kwam nooit echt in de wedstrijd en tegen het einde van de wedstrijd had FCK nog verder kunnen uitlopen maar de ploeg koos er duidelijk voor om hun krachten te sparen voor het uitduel op Old Trafford tegen Manchester United komende dinsdag in de Champions League.