Analyse Hergroepering aan de top

Tonnelier Caroline
Hergroepering aan de top

Dankzij de overwinning van Real Madrid tegen aartsrivaal FC Barcelona is er sprake van een hergroepering aan de top van het klassement van de Primera División.  Nummer acht Getafe staat immers op slechts drie punten van koplopers Valencia en Barcelona.

Alle ogen waren dit weekend gericht op de absolute topper tussen Real Madrid en FC Barcelona.  De Koninklijke bewees dat Barça dit seizoen lang niet zo onaantastbaar is als de voorbije twee seizoenen en haalde het verdiend met 2-0.  Real kwam na amper twee minuten al op voorsprong en verloor nooit echt de controle over de partij.  Na een tweede treffer vroeg in de tweede helft waren de bezoekers niet meer in staat te reageren.  Met dit resultaat en gezien de prestaties van beide teams, belooft de competitie dit seizoen in elk geval een stuk spannender te worden dan de voorbije twee jaar.

Een derde titelpretendent is en blijft Valencia.  Het team van Quiqué Florés is misschien niet altijd even imponerend, maar heeft met Morientes en Villa wel twee dodelijk efficiënte spitsen in huis.  Tegen Osasuna was het Villa die met het enige doelpunt van de wedstrijd de beslissing forceerde.  Toch was er ook minder goed nieuws voor Valencia, want met Albelda viel alweer een belangrijke speler geblesseerd uit.  Osasuna is nog altijd niet op dreef dit seizoen en dreigt weg te zakken naar de laagste regionen.

Sevilla blijft een outsider voor de titel.  Promovendus Gimnàstic maakte het de Andalusiërs nochtans behoorlijk moeilijk.  Na een 2-0 voorsprong aan de rust, dankzij twee treffers van Kanouté, leek de buit zo goed als binnen voor Sevilla.  De bezoekers kwamen in de tweede helft nog verrassend opzetten, maar kwamen niet verder dan de 2-1.  De Catalanen blijven zo in de degradatiezone hangen, terwijl Sevilla tot op één punt van de koplopers nadert.

Met Deportivo en Atlético stonden twee subtoppers tegenover elkaar.  De Madrilenen waren lang de betere ploeg, maar het was Deportivo dat zich het trefzekerst toonde en zo de drie punten thuishield.  De Galiciërs bevestigen zo, in tegenstelling tot vorig seizoen, hun goede thuisreputatie en bouwen voort aan een sterke reeks tegen Atlético.  Depor wipt ook over de rojiblancos in de stand en deelt nu de vierde plaats met Real Madrid.

Real Zaragoza doet het dit seizoen bijzonder goed.  Thuis verloor het team nog niet en ook tegen Real Betis was het opnieuw feest.  Het werd 2-1 voor het team uit Aragón.  Diego Milito was met twee treffers opnieuw de grote man.  Bij Real Betis wordt de crisis steeds groter.  De verdiblancos komen niet weg uit de degradatiezone.  Real Zaragoza daarentegen staat als zesde op drie puntjes van Valencia en Barcelona.

Getafe blijft het ook goed doen.  Op het veld van Recreativo behaalden de Madrilenen hun tweede uitoverwinning van het seizoen.  Niet voor de eerste keer had doelman Abbondanzieri een belangrijk aandeel in de zege.  De Argentijn mag dan ook stilaan als een toptransfer bestempeld worden.  In Huelva voorkwam hij in blessuretijd de gelijkmaker door een penalty te stoppen.  Op dat moment stond het 1-2 voor Getafe, dat door deze nieuwe overwinning aansluit vindt bij de top.  Recreativo volgt op drie punten.

Celta de Vigo behaalde voor het eerst dit seizoen twee overwinningen op rij.  De Galiciërs haalden het met het kleinste verschil op het veld van Athletic Bilbao.  Baiano bracht zijn team al vroeg op voorsprong en dankzij een sterk keepende Pinto slaagden de Basken er niet in terug te komen.  Celta verovert een plaatsje in de linkerkolom, terwijl Athletic nog steeds in de degradatiezone vertoeft.

Villarreal is nog steeds op zoek naar zichzelf.  El Submarino Amarillo kon thuis tegen Levante weinig tonen en kwam vroeg in de tweede helft op achterstand.  Na de gelijkmaker van Jonathan leek de overwinning even toch dichtbij, maar het bleef bij een 1-1 gelijkspel. Beide teams blijven in de grijze middenmoot hangen.

Espanyol en Racing Santander konden in een onderling duel een uitstekende zaak doen.  Het mocht echter niet zijn, want de partij eindigde op een 2-2 gelijkspel.  De bezoekers kwamen twee keer op voorsprong, maar slaagden er niet in die vast te houden.  Na een late treffer van Chica leken de drie punten binnen, maar in blessuretijd redde Tamudo met zijn tweede van de avond de meubelen voor Espanyol.  Beide teams hebben nu zes punten, slechts twee meer dan het nummer achttien Betis.

Een ander belangrijk duel in de degradatiestrijd was de confrontatie tussen Real Mallorca en Real Sociedad.  Die wedstrijd leverde echter al evenmin een winnaar op.  Het was toch vooral de thuisploeg die aanspraak mocht maken op de overwinning.  Mallorca zag immers maar liefst drie pogingen gestuit worden door het doelhout.  De wedstrijd eindigde dan ook op 0-0, waardoor Real Sociedad zijn tweede puntje van het seizoen op zak heeft.