Analyse Aardverschuiving aan de top

Tonnelier Caroline
Aardverschuiving aan de top

Na de negende speeldag is de top van het Spaanse klassement behoorlijk dooreengeschud. De Galicische ploegen Deportivo en Celta de Vigo zaten daar voor veel tussen.  Depor hield immers Barcelona in bedwang, terwijl Celta net als vorig seizoen ging winnen in Bernabeu.  Sevilla profiteerde optimaal en is plots alleen leider.  Real Zaragoza blijft het ook bijzonder goed doen en sluipt na winst van Getafe zowaar de top-drie binnen.

Landskampioen Barcelona speelt al een aantal weken niet al te overtuigend en dat was tegen Deportivo La Coruña niet anders.  De Catalanen kwamen op het einde van de eerste helft wel  op voorsprong.  Net als vorige week werd Barça een betwistbare penalty toegekend en opnieuw zorgde Ronaldinho van op 11 meter voor de openingstreffer. Depor liet de moed echter niet zakken en ging in de tweede helft op zoek naar de gelijkmaker.  De GaliciĂ«rs slaagden er uiteindelijk ook na een penalty in de score in evenwicht te brengen.  Meer zat er niet meer in voor Deportivo, dat wel zijn goeie thuisreputatie bevestigde met dit gelijkspel.  Barcelona verliest zijn leidersplaats aan Sevilla.

Real Madrid kreeg tegen Celta de Vigo een uitgelezen kans om volop te profiteren van de uitschuiver van Barcelona.  Het draaide echter anders uit voor de Koninklijke.  Twee kansen waren voldoende voor de bezoekers om twee keer te scoren en Real kon daar slechts Ă©Ă©n doelpunt tegenover zetten.  NenĂ© en Jorge Larena zorgden na defensieve blunders van de Madrilenen voor de Galicische doelpunten, terwijl Emerson voor het tegendoelpunt tekende. De nederlaag was een te zwaar verdict voor Real Madrid, dat zo wel weer terugzakt naar de vierde stek.  Celta de Vigo klimt naar een gedeelde tiende plaats.

Sevilla werd dankzij het puntenverlies van Real en Barça de grote winnaar van het weekend.  De AndalusiĂ«rs rekenden eenvoudig af met zwart beest Osasuna en haalden het met 2-0. KanoutĂ© en Adriano waren de doelpuntenmakers van dienst.  Tegenstander Osasuna had amper iets in te brengen en zakt steeds verder weg in het klassement.  Met acht punten staan ze op een teleurstellende vijftiende plaats.

De meest verrassende naam in de top-drie van het klassement is die van Real Zaragoza.  Tegen Getafe werd de ploeg van coach Victor Fernandez wel geholpen door de vroege uitsluiting van Pulido.  Toch leek de wedstrijd een tijdje op een gelijkspel af te stevenen, na treffers van Diogo en Manu del Moral.  Uiteindelijk moest de tot nog toe altijd zo stevige Madrileense defensie toch nog twee treffers toestaan.  Diego Milito en Ewerthon zorgden voor de 3-1.  Real Zaragoza pakt zo zijn vierde opeenvolgende zege en kan volgende week met vertrouwen naar Barcelona reizen.

Valencia lijkt momenteel een dipje te beleven.  Na de nederlaag tegen Racing Santander slaagde het team van QuiquĂ© FlorĂ©s er niet in zich te herpakken op het veld van Espanyol. De thuisploeg kwam zelfs op voorsprong via Riera, maar David Silva zorgde kort voor de rust voor de gelijkmaker.  In de tweede helft mocht Valencia het zelfs meer dan een halfuur met een man meer proberen na de uitsluiting van Riera.  Villa en co slaagden er echter niet in te profiteren van de numerieke meerderheid en zakken na een 1 op 6 weg naar de vijfde plek.

AtlĂ©tico Madrid beleeft eveneens een mindere periode.  Na nederlagen tegen Deportivo en Real Zaragoza leek de partij tegen Mallorca een uitstekende gelegenheid om zich te herpakken.  De ploeg uit de Balearen doet het echter helemaal niet zo slecht dit seizoen en trad bovendien met een behoorlijk defensieve ingesteldheid aan tegen AtlĂ©tico.  De Madrilenen vonden geen gaatje en moesten genoegen nemen met een scoreloos gelijkspel.  De kloof tussen nummer negen AtlĂ©tico en nummer tien Mallorca blijft zo Ă©Ă©n puntje.

Met Villarreal lijkt het intussen wat beter te gaan.  Dat een resultaat echter niet alles zegt, werd nog maar eens bewezen in de partij tegen Real Betis.  De bezoekers uit Sevilla kwamen twee keer op voorsprong via Edu en Rivera, maar moesten uiteindelijk met 3-2 het onderspit delven.  ForlÃ¥n zorgde voor de 1-1, terwijl Cygan en Capi in twee dolle minuten voor de 2-2 en de 3-2 tekenden.  Betis kende daarentegen heel wat pech bij de afwerking en trof vier keer het doelkader.  De verdiblancos zitten in de hoek waar de klappen vallen en blijven op een degradatieplaats staan.  Villarreal is opgeklommen naar een gedeelde zevende plaats.

Recreativo slaagde er na drie opeenvolgende nederlagen nog eens in te winnen.  In een duel tussen twee promovendi haalde de ploeg uit Huelva het met 2-1 van Gimnàstic.  De zege kostte wel bloed, zweet en tranen en het beslissende doelpunt van Mario viel pas diep in blessuretijd.  Tot dan toe leek de wedstrijd af te stevenen na doelpunten van Ismael Irurzun en Javi Guerrero in de eerste helft.  Recreativo staat op een comfortabele gedeelde tiende plaats, terwijl Gimnàstic niet wegkomt uit de degradatiezone.

Met Athletic en Racing Santander stonden twee andere degradatiekandidaten tegenover elkaar.  De beste kansen waren voor de Basken, die wel meer dan een helft met een man minder op het veld stonden.  Gescoord werd er echter niet in deze partij en beide teams missen zo de kans om weg te komen uit de onderste regionen.

Voor Real Sociedad blijft het wachten op de eerste overwinning.  Levante duwde de Basken nog wat dieper in de put door hen met 2-0 te verslaan.  Meyong en Courtois zorgden voor de doelpunten.  Voor Real Sociedad blijft het o zo moeilijk om de weg naar de goal te vinden.  De rode lantaarn slaagde er de voorbije vijf wedstrijden slechts Ă©Ă©n keer in de netten te doen trillen.  Levante blijft wisselvallend presteren en dan is een plaats in de middenmoot het logische resultaat.