Analyse Stuttgart & Wolfsburg doen gouden zaken

Philippe Crols
Stuttgart & Wolfsburg doen gouden zaken

Speeldag tien heeft twee grote winnaars opgeleverd. Stuttgart en Wolfsburg waren de ploegen die uiterst teverden zullen terugblikken op deze speelronde. Stuttgart is na een overwinning in Aachen plots tweede en Wolfsburg is dankzij de tweede driepunter op rij helemaal weg uit de degradatiezone.

Zoals steeds beginnen we met de wedstrijd van vrijdag. Toen gaf Bochum de rode lantaarn door. Er werd namelijk met 0-2 gewonnen bij een andere ploeg die in degradatiegevaar verkeert, namelijk Hannover 96. De rode lantaarn kwam vrijdag in het bezit van Mainz, maar een dag later zou hij eigendom worden van Hannover.

Dat Hannover laatste staat heeft het naast het eigen verlies ook te danken aan het puntengewin van Mainz. Dat gebeurde vrij verrassend in en tegen Leverkusen. Mainz hield de thuisploeg op 1-1 en heeft daardoor een puntje meer dan Hannover. Leverkusen staat teleurstellend twaalfde.

Werder Bremen ontgoochelde zaterdag in eigen huis tegen Cottbus. Klasnic moest in het slotkwartier zelfs nog een punt redden voor de thuisploeg. Zo profiteerde Bremen niet van het gelijkspel tussen Schalke en Bayern later op het weekend. Werder blijft nog altijd wel leider en telt nu twee punten meer dan ... VFB Stuttgart.

Dat Stuttgart won namelijk overtuigend in en tegen Aachen dat vrij slecht bezig is, want zaterdag verloor het al voor de derde keer op rij. Stuttgart deed dus een schitterende zaak, want het was de enige club uit de huidige top-4 die de drie punten wist te behalen. Aachen is aan een vrije val bezig. Het staat nu naast Leverkusen op plaats twaalf.

Hertha Berlijn knoopte zaterdag ook nog eens aan met een overwinning en behoudt zo de aansluiting met de top. Pantelic was eens te meer de gevierde man. Hij scoorde de twee Berlijnse doelpunten tegen Nürnberg dat voor het eerst dit seizoen verloor.

Wolfsburg is zowaar een van de ploegen in vorm in de Bundesliga. Het won van het sukkelende HSV met 1-0. Net als vorige week was ook nu weer Mike Hanke beslissend. Hij scoorde het enige doelpunt van de partij en brengt zo zijn team met dertien punten in de linkerkolom. Met HSV gaat het van kwaad naar erger. Het heeft amper twee punten meer dan rode lantaarn Hannover.

De laatste wedstrijd op zaterdag was die tussen Dortmund en Bielefeld. Daarin redde de thuisploeg diep in blessuretijd in extremis nog een punt dankzij een omgezette strafschop van Frei. Bielefeld blijft zo fraai meedraaien in de subtop. Het staat zesde met vijftien punten. Dortmund heeft er eentje minder.

De wedstrijd van het weekend was uiteraard de topper tussen Schalke en Bayern. Schalke domineerde vooral de eerste helft, maar ging dankzij een resem verkwanselde doelkansen slechts met een krappe 2-1-voorsprong de rust in. Makaay sleepte in de tweede helft nog een gelijkspel uit de brand. Beide teams moeten nu Stuttgart laten voorgaan en staan gedeeld derde met drie punten minder dan Werder Bremen.

In de laatste wedstrijd van dit weekend won Frankfurt met het kleinste verschil van Gladbach. Dat heeft buitenshuis nog altijd geen enkel punt weten te sprokkelen. Gladbach doet er bijgevolg goed aan om volgende week toch terug aan te knopen met een driepunter, want de degradatiezone komt gevaarlijk dichtbij. Frankfurt handhaaft zich in de middenmoot, maar heeft toch slechts een punt meer dan Gladbach.