Reportage Aachen-Mainz, een waar voetbalfeest

Ruben Claesen
| 0 reacties
Aachen-Mainz, een waar voetbalfeest
Foto: © SC

Meine Stadt, Mein Verein

TSV Alemannia Aachen is sinds deze zomer nieuw in de Duitse Bundesliga. Met grote verwachtingen keken wij dan ook uit naar de thuiswedstrijd tegen FSV Mainz. Met enig fortuin konden wij, en die wij slaat op twee personen, aan één van de laatste tickets komen. Na de bestelling bleek dat er nog maar vijftig kaartjes over waren, we waren dus net op tijd.

Een uitverkocht Tivoli is hoegenaamd geen zeldzaam feit. Van de dertien reeds afgewerkte thuisduels was enkel het treffen tegen Energie Cottbus niet uitverkocht. En uitverkocht, dat wil zeggen: 20.800 man. Meer gaat er niet in het kleine maar o zo gezellige Tivoli.

Al bij onze aankomst in Aken hing de voetbalsfeer in de lucht. Het stadion is bijzonder makkelijk te vinden en zo kwamen we ietwat tot onze verrassing zonder problemen aan om tien over vier. Aftrap om vijf uur, dus nog tijd genoeg om de sfeer op het gemak op te snuiven, dachten we. De zon stond helder aan de hemel, een zonnige dag die het begin van de lente inluidde: heerlijk voetbalweer.

Wat meteen onze aandacht trok was de gemoedelijke sfeer omheen een toch wel belangrijke wedstrijd. Voor Alemannia dan toch, want dat stond voor aanvang van de match op de zestiende, en dus degradatieplaats. We zagen groepjes Mainz-supporters uitgerust in rood-witte outfit gezellig met een handvol Aachen-supporters een halve liter Würzburger achterover slaan, iets wat ons in BelgiÃ", en waarschijnlijk ook in andere landen, onmogelijk leek.

De sfeer had iets weg van een Belgische bekerfinale. Op alle hoeken op de straten rond het stadion stond wel een tapkraan, met daar rond enkele tientallen voetliefhebbers, supportersliederen zingend. Voetbal werd hier nog écht beleefd; de week van de supporter bouwde zich stelselmatig op tot het hoogtepunt: de wedstrijd van Alemannia Aachen. En niet alleen door de Duitse supporter: Aken ligt op de grens met Nederland en BelgiÃ", en beide landen zijn in de tribunes van Tivoli erg goed vertegenwoordigd.

We volgden de meute, die ons hopelijk naar het stadion zou leiden. Eenmaal we ons door het fouilleer-protocol, wat standaard is in Duitsland, hadden kunnen wormen, liepen we de oude trappen op en eenmaal boven namen we Tivoli een eerste keer in ons op. Tot onze verbazing moesten we vaststellen dat het stadion, althans de staanplaatsen, zo goed als volledig bezet was. We waren dus helemaal niet te vroeg naar het stadion afgezakt, sterker nog, enkele minuten later zou ons een gunstig plaatsje gekost hebben.

Om vijf uur stipt begon het hele spektakel. Gauw bleek dat wij op de Aachener Wall niet echt in een sfeervak terecht waren gekomen. Dat lag in de Aachen Münchener Tribune, rechts van ons. Nog iets wat in BelgiÃ" nooit gezien is: vanaf het eerste fluitsignaal zette de spionkop zich in gang met een hele waslijst aan liedjes, de hele wedstrijd lang. Van de eerste tot de laatste minuut viel de Alemannia-Kop niet stil, het was grotendeels aan hen te danken dat de thuisploeg in de tweede helft nog iets klaarkreeg.

Want de eerste helft, die was niet veel soeps. Een erg mak Aachen kreeg werkelijk niets klaar, met als dieptepunt verdedigende middenvelder Matthias Heidrich. De kale Duitser bleef tot grote opluchting van ons, en met ons het hele stadion, in de kleedkamer. Toen al had Mohamed Zidan er in twee keer 0-1 van gemaakt.

Met nieuwe moed begon geel-zwart aan de tweede periode. Voortgestuwd door het hondstrouwe thuispubliek ging het in de eerste minuten flink tekeer. De overdonderde bezoekers moesten na vijf minuten constateren dat er van hun voorsprong helemaal niets meer overbleef. Eerst maakte Jan Schlaudraff na een vrije trap er 1-1 van, Ibisevic scoorde amper één minuut later opnieuw na een stilstaande fase de 2-1.

 
De spionkop had haar werk gedaan, maar stoppen met zingen, neen, dat was onbespreekbaar. Het stadion daverde vrolijk verder en toen de thuisploeg wat later een strafschop toegewezen kreeg, leek de wedstrijd beslist te worden. Aanvoerder Reghecampf zette zich achter de bal, doelman Wache pakte echter. Werd dit het keerpunt in de wedstrijd? Mainz kreeg in ieder geval weer vertrouwen, maar echte kansen kon het niet afdwingen.
 
Totdat Nico Herzig Zidan opeens onderuitliep. Het voorval gebeurde voor onze neus, en inderdaad, de strafschop kon inderdaad gefloten worden. Gebeurde dat niet, geen mens die er na de wedstrijd nog over zou klagen, maar achteraf bleek die penalty misschien wel de redding voor de thuisploeg. Mohamed Zidan zelf zou de elfmeter gaan omzetten, maar de Egyptenaar begaf onder de druk, Stefan Straub pakte knap. Het stadion ontplofte andermaal, de zege leek nu echt wel binnen handbereik.
 

En jawel, Aachen zou verder niet meer in de problemen komen. Algemene opluchting toen het laatste fluitsignaal weerklonk; Stefan Straub werd gevierd als man van de match, ons hart werd met warmte vervuld.

 
Voldaan klommen we, na het groeten van de spelers en het aanstekelijke Humba Tätäräää de ouwe trappen weer op en namen ons vlug nog een echte Duitse Bratwurst, we mochten ons zelfs persoonlijk bedienen met de ketchup. Een meer dan geslaagde voetbalnamiddag eindigde op de parking van een grootwarenhuis, toen ons duidelijk werd waarom Aachen zo graag een nieuw stadion wilde: de parkeerdrukte.
 
Desalniettemin blijven we hopen dat Tivoli nog lang zal mogen blijven bestaan: het is een parel, een volks stadion, waar voetbal nog altijd voetbal is en geen gecommercialiseerde nichtensport met een stadion waar het dak dicht kan als er ook maar een spatje regen valt. Modder, zweet, wind, regen! Waar moet het voetbal naartoe als deze oude maar supergezellige stadions stuk voor stuk tegen de vlakte gaan en we enkel van die technisch hoogstaande arena’s krijgen, die bijlange na niet meer de gezelligheid van toen hebben?
 
Geschreven door Ruben Claesen, beeld- en filmmateriaal door Ken Pieraerts
 

        

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Bundesliga

Nieuwste reacties