Milan door na verlengingen

Kevin Vanbuggenhout

AC Milaan en Celtic Glasgow hadden in Schotland 0-0 gelijkgespeeld. In Milaan kon het dus nog alle kanten uit. Milan vertrok uiteraard als favoriet. Celtic heeft geen al te beste uitreputatie in Europa, maar de Schotten zouden zich niet zomaar gewonnen geven.

Celtic-doelman Boruc moest al na vier minuten in actie komen om een plaatsbal van Kaka te redden. Twee minuten later raakte Maldini de bal met de arm. Scheidsrechter Konrad Plautz ontzegde Celtic een strafschop. Stilaan kwam Milan meer en meer onder stoom. Celtic werd met de rug tegen het eigen doel geduwd. Veel grote kansen kwamen daar niet meteen uit voort, maar naar het einde van de eerste helft toe kwam Milan toch enkele keren dicht bij een verdiende voorsprong. Seedorf legde de bal terug en Kaka zag zijn schot gered door Boruc. Ambrosini kopte de bal tegen de lat.

Celtic hield nog stand, maar de aanvalsgolven van Milan werden er niet minder op. Kaka legde af voor Seedorf die naast schoot. Even leek Celtic weer wat beter mee te spelen, maar dat was slechts van korte duur. Milan bleef domineren en dwong Celtic weer naar achteren. Inzaghi won het duel van Boruc, gelukkig voor Celtic kon McManus de bal nog van de lijn halen. Oddo kreeg nog de kans om Milan toch op voorsprong te zetten, maar hij kopte naast. In de laatste tien minuten onderscheidde Boruc zich nog een paar keren. Eerst hield hij knap een kopbal van Maldini uit doel. Enkele minuten later had de Poolse doelman weer een schitterende redding in huis. Hij tipte de vrije trap van Seedorf over. Twee minuten voor het einde van de negentig minuten schoot Kaka van aan de rand van het strafschopgebied tegen de lat. Celtic kon in de hele tweede helft geen enkele keer de neus aan het venster steken, maar overleefde wel zonder tegendoelpunt. Milan moest het in de verlengingen alsnog zien af te maken.

En dat deed het ook. Drie minuten ver in de verlengingen was de bedrijvige Kaka immers wel succesvol. Hij ging voorbij Lennon en McManus alvorens door de benen van Boruc binnen te schieten. Milan bleef komen. Boruc werkte een schot van Pirlo in hoekschop. Boruc kon nog één keer een staaltje van zijn kunnen laten zien. Hij tipte een schot van Pirlo weer in hoekschop. Op het einde van de eerste verlenging kwam Celtic toch nog eens opzetten. Beattie kopte over. In de tweede verlenging leek de kwalificatie van Milan niet meer in gevaar te komen. In de voorlaatste minuut versierde Celtic toch nog een vrije trap. Maar de vrije trap van Naylor ging naast en AC Milan ging door naar de volgende ronde.

Milan moest afrekenen met een moedig Celtic en vooral met doelman Boruc, die in een begenadigde dag verkeerde. Wie ook in een begenadigde dag verkeerde was Kaka. Hij scoorde dan ook het enige doelpunt. Milan plaatste zich verdiend ten koste van Celtic na verlengingen.