Analyse Real de grote winnaar

Tonnelier Caroline
Real de grote winnaar

Real Madrid heeft dit weekend als enige van de titelpretendenten zijn wedstrijd gewonnen en doet zo een uitstekende zaak. De Madrilenen naderen tot op één punt van Sevilla, dat niet kon winnen van Racing Santander en tot op twee punten van leider Barcelona. De Catalanen gingen met het kleinste verschil onderuit op het veld van Real Zaragoza. De maños nemen dankzij die zege de vierde plaats over van Valencia en mogen dus ook dromen van een rol in de titelstrijd.

Leider Barcelona moest zaterdag al op bezoek bij het moeilijk te ontwrichten Real Zaragoza. Coach Victor Fernandéz had zijn pionnetjes alweer juist neergezet en overtrof collega Rijkaard op tactisch vlak. Bovendien leverden de Catalaanse sterren vooral in de eerste helft een slappe prestatie. Na de rust greep Rijkaard in en kreeg Real Zaragoza het wat moeilijker, maar het was wel de thuisploeg die scoorde. De onvermijdelijke Diego Milito zorgde kort na de pauze voor de 1-0 en besliste zo de wedstrijd. Barça slaagde er immers niet in tegen te scoren, maar blijft wel eerste dankzij het puntenverlies van eerste achtervolger Sevilla. Real Zaragoza volgt op zes punten van de koploper.

Eerste achtervolger Sevilla kreeg het bezoek van ploeg in vorm Racing Santander. De Andalusiërs misten heel wat basisspelers door blessures en omwille van de rotatiepolitiek van Juande Ramos. Toch was Sevilla de betere ploeg tegen Racing Santander, dat echter goed georganiseerd speelde. De Uefa-bekerwinnaar slaagde er ondanks een aantal goede kansen niet in te scoren en kwam zo niet verder dan een scoreloos gelijkspel. Sevilla nadert zo tot op één punt van Barcelona, maar ziet Real twee punten dichter komen. Racing verliest zijn zesde plaats opnieuw aan Recreativo.

Real Madrid kreeg het bezoek van Leverkusen-killer Osasuna. De ploeg uit Pamplona doet het in de Liga wat minder goed dan in Europa en dat was ook tegen Real niet anders. Zonder echt te overtuigen behaalde de Koninklijke toch een vrij eenvoudige zege. De eerste goede kans was wel nog voor Osasuna, maar het was Raúl die de score opende en opnieuw Robinho zorgde diep in de tweede helft voor de geruststellende tweede treffer. Real nadert tot op twee punten van Barcelona en houdt zo zijn kansen op de titel gaaf. Osasuna zakt naar de veertiende plaats.

Valencia kreeg met Athletic Bilbao een op papier haalbare kaart voorgeschoteld. De ene wedstrijd is echter de andere niet en ‘los Ché’ slaagden er deze keer niet in een kolkend San Mamés in te nemen. Gabilondo bracht de thuisploeg in de eerste helft op voorsprong en ondanks een aantal goede kansen in de tweede helft slaagde Valencia er niet in op gelijke hoogte te komen. Athletic doet zo een goede zaak in de degradatiestrijd. Het wipt immers over Celta de Vigo en komt op gelijke hoogte van nummer zestien Levante. Valencia daarentegen verliest zijn vierde plaats aan Real Zaragoza.

Atlético Madrid sloot gisterenavond de speeldag af op het veld van Villarreal. In een aangename wedstrijd, met kansen over en weer, viel de beslissing op het halfuur. Eller zorgde voor een discutabel enig doelpunt van de partij. De Madrileen scoorde immers terwijl Villarreal-verdediger Franco geveld lag in de zestien. Torres kreeg in de tweede helft van op de strafschopstip nog de kans om de score te verdubbelen, maar El Niño miste (alweer). Atlético verstevigt wel zijn zesde plaats, terwijl Villarreal alweer een kans heeft gemist om weg te komen uit de rechterkolom.

Recreativo Huelva doet nog altijd mee in de strijd om een Europees ticket. De Andalusiërs speelden tegen Celta de Vigo een goede en spektakelrijke wedstrijd en haalden het met 4-2. Vijf van de zes doelpunten vielen in de laatste twintig dolle minuten. Recreativo neemt zo de zevende plaats opnieuw over van Racing Santander, terwijl Celta de Vigo nog dieper in degradatieproblemen komt. De Galiciërs zijn immers weggezakt naar de 18e plaats.

Espanyol Barcelona mag ook stilletjes blijven dromen van een nieuw Europees avontuur. Een denderende wedstrijd speelden de Catalanen niet bepaald, maar hun prestatie bleek voldoende om Real Sociedad te verslaan met het kleinste verschil.  Coro was de maker van het enige doelpunt. Espanyol heeft zes punten achterstand op de zesde plaats van Atlético Madrid.  Voor Real Sociedad komt tweede klasse steeds dichterbij. De kloof met het nummer zeventien bedraagt al acht punten.

Voor Getafe lijkt Europees voetbal intussen veraf.  De Madrilenen keerden immers van Mallorca terug met een 2-0 nederlaag.  De ploeg uit de Balearen bouwt zo verder aan een sterke reeks voor eigen publiek.  Het was immers al de vijfde opeenvolgende thuiszege voor Real Mallorca.  De eilandbewoners lijken zo op weg naar de redding. Mallorca is intussen immers opgeklommen naar de dertiende plaats. Getafe staat nog net in de linkerkolom op plaats tien.

Deportivo La Coruña speelde geen al te overtuigende wedstrijd tegen Gimnástic Tarragona, maar haalde het wel met het kleinste verschil.  De enige doelpuntenmaker was Iago, die met een knap genomen vrije trap de wedstrijd besliste.  Deportivo komt zo opnieuw dicht bij een plaatsje in de linkerkolom.  Gimnástic daarentegen speelt stilaan zijn laatste troeven uit in de degradatiestrijd.

Een andere belangrijke wedstrijd in de degradatiestrijd was de partij tussen Levante en Real Betis.  De verdiblancos konden mits winst immers misschien wel definitief afstand nemen van de degradatiezone.  In een saaie eerste helft was het echter Levante dat op voorsprong kwam via Descarga.  Het leek lang bij die ene treffer te blijven, tot Robert diep in de tweede helft Betis op gelijke hoogte brengt. Dit is vooral voor Levante een slechte zaak. De ploeg uit Valencia mist zo immers de kans om aansluiting te vinden bij de middenmoot.  Betis blijft als nummer vijftien met vier punten voorsprong op Levante aan de staart van die middenmoot hangen.