Premiership: titelpretendenten op een rij

Kristof Blomme
| 0 reacties
Premiership: titelpretendenten op een rij
Foto: © SC

Afgelopen seizoen werd Manchester United kampioen. Het telde zes punten voorsprong op Chelsea, dat de twee seizoenen daarvoor de landskroon pakte. Beide ploegen zijn ook dit jaar weer favoriet om te strijden voor het hoogste schavot. Liverpool, dat afgelopen seizoen derde werd op 21 punten van United, wil zich dit seizoen in de titelstrijd mengen. Daarvoor werd zwaar geïnvesteerd. Arsenal wordt de onzekere factor van het viertal. Het wordt afwachten hoe het vertrek van topschutter Henry wordt opgevangen. 
 
Manchester United
 
Doelmannen
 
In doel rekent United nog op oudgediende Edwin van der Sar. De Nederlander, die aan zijn derde seizoen begint bij de club, bewees in de Community Shield meteen weer zijn waarde. Kuszcak, die afgelopen zomer geleend werd van West Brom, ligt ook nu nog onder contract. Ben Foster, die vorig jaar op uitleenbasis uitkwam voor Watford, keerde terug.

Verdedigers
 
Centraal achterin beschikt manager Ferguson over het duo FerdinandVidic. Ook Wes Brown en Silvestre behoren dit seizoen nog tot de kern. Vleugelverdedigers zijn Neville, Evra, Bardsley en Heinze, al kan die laatste nog vertrekken. Ook de polyvalente John O’Shea kan in de defensie uit de voeten.
 
 
Middenvelders
 
Op het middenveld beschikt Manchester United over een ongekende luxe. Afgelopen zomer werd international Carrick overgenomen van Tottenham. De verdedigende middenvelder had meteen een basisplaats te pakken. Cristiano Ronaldo was afgelopen seizoen ongetwijfeld de meest opvallende speler bij de Mancunians. Hij ontpopte zich tot één van de beste voetballers in de wereld. De Portugees werd clubtopschutter met zeventien competitiedoelpunten. Ook de ervaren krijgers Giggs en Scholes zijn nog van goudwaarde voor de ploeg, net als de Zuid-Koreaan Park en Fletcher. Drie spelers kwamen afgelopen zomer het middenveld vervoegen. Owen Hargreaves werd overgenomen van Bayern München. United toonde al een hele tijd interesse in de speler en kon hem nu eindelijk losweken. Bij Sporting Lissabon werd de talentvolle vleugelspeler Nani voor zo’n 25 miljoen euro weggehaald. Anderson kwam voor eenzelfde bedrag over van Porto. Zowel de Portugees als de Braziliaan moeten zich kunnen ontwikkelen zoals Ronaldo dat deed. Kieran Richardson trok naar Sunderland.
 
Aanvallers
 
Voorin is Wayne Rooney de grote man. Afgelopen seizoen was hij goed voor veertien goals in de Premier League. In drie seizoenen deed hij al 59 keer de netten trillen voor United. Louis Saha werd 2,5 jaar geleden weggehaald bij Fulham. De Fransman kon zich echter nog niet helemaal doorzetten omdat hij af te rekenen kreeg met heel wat blessures. Vorig jaar scoorde hij acht keer in de competitie. Solskjaer begint ondertussen al aan zijn twaalfde seizoen in Engelse loondienst. Ook hij sukkelt echter vaak met blessures. Desondanks scoorde hij al 126 keer voor de Engelse club. Ook Carlos Tevez komt de troepen nog versterken. De Argentijn, die afgelopen seizoen een belangrijke rol speelde bij West Ham, moet voor nog meer slagkracht zorgen. De jonge Italiaan Rossi en Alan Smith verlieten de club.
 
 
Conclusie
 
Manchester United kon bijna de volledige kern bij elkaar houden. Bovendien werd het middenveld versterkt, al valt het af te wachten wat Nani en Anderson nu al kunnen. Toch is Manchester United weer één van de twee topfavorieten om de landstitel binnen te rijven.
 
Chelsea
 
Doelmannen
 
Met de Petr Cech beschikt Chelsea over één van de beste, zoniet de beste doelman ter wereld. De 25-jarige Tsjech begint aan zijn vierde seizoen bij de Londense club. De Italiaan Cudicini, die al sinds 1999 onder contract ligt bij de club is sinds de komst van Cech tweede doelman. De Portugees Hilario ligt ook nog onder contract. Hij kwam afgelopen seizoen een aantal keer in actie na blessures bij Cech en Cudicini.
 
Verdedigers
 
Sterkhouder in de defensie is kapitein John Terry. Hij is niet alleen een stevige verdediger, ook in aanvallend opzicht is hij op stilstaande fases een grote troef. Naast hem staat de Portugees Carvalho, die samen met Mourinho de overstap maakte van Porto. Deze zomer werd bovendien Ben Haim overgenomen van Bolton. Ook Alex, de stevige Braziliaan die vorig jaar actief was bij PSV, zal allicht nog de kern vervoegen. Op de vleugels beschikt Mourinho over Ferreira, Johnson, Cole en Bridge. Boulahrouz keerde de club de rug toe en trok op uitleenbasis naar Sevilla.
 
Middenvelders
 
Op het middenveld vormen Mickael Essien en Frank Lampard een gouden duo. Essien maakte twee seizoenen geleden de overstap van Lyon. Afgelopen seizoen ontpopte hij zich tot een onmisbare pion. Lampard is al zes jaar actief bij de Engelsen. De laatste vier seizoenen was hij goed voor vijftig doelpunten. Afgelopen zomer kwam Michael Ballack transfervrij van Bayern München. De Duitser kon echter nog niet overtuigen. Mogelijk belandt hij komend seizoen op de bank. Sidwell kwam deze zomer de troepen versterken. Hij was één van de sterkhouders bij het verrassende Reading. De jonge Diarra is eveneens een mogelijkheid. Vleugelspelers van dienst zijn Cole, Wright-Phillips en Robben. Mogelijk vertrekt die laatste nog naar Real Madrid. Bij Lyon werd Malouda weggehaald. De 27-jarige middenvelder scoorde vorig jaar tien keer voor z’n Franse werkgever.
 
Aanvallers
 
Voorin staat met Drogba de topschutter van de Premier League vorig seizoen. Hij was goed voor 21 competitiedoelpunten en 30 in totaal. Hij moet de steun krijgen van Shevchenko. Van de Oekraïner wordt meer verwacht dan afgelopen seizoen. Hij deed in totaal dertien keer de netten trillen. Salomon Kalou, die indruk maakte met 34 doelpunten in twee seizoenen bij Feyenoord, werd afgelopen zomer naar Stamford Bridge gehaald. Hij deed het meer dan behoorlijk en scoorde zeven keer in de Premier League. Deze zomer werd daar nog Pizarro aan toegevoegd. Bij Bayern scoorde de Peruviaan in zes seizoenen 71 keer.
 
Conclusie
 
Chelsea wordt weer de grootste concurrent van Manchester United. Ook hier bleef tot nu toe bijna de volledige kern behouden. Bovendien kreeg Mourinho de gevraagde versterkingen in de breedte, waardoor blessures dit seizoen geen excuus mogen vormen.
 
 Liverpool
 
Doelmannen
 
Ook komend seizoen is Pepe Reina de nummer één in doel bij Liverpool. De 25-jarige goalie werd twee seizoenen geleden overgenomen van Villarreal. De 22-jarige Scott Carson werd in januari 2005 weggehaald bij Leeds. Afgelopen seizoen werd hij uitgeleend aan Charlton, dat degradeerde. Bij Lens werd de 24-jarige Charles Itandie weggehaald. De Pool Dudek verkaste naar Real Madrid.
 
Verdedigers
 
In het centrum van de verdediging rekent manager Benitez nog steeds op Carragher en Agger. De ervaren Hyypia en de 21-jarige Argentijn Paletta moeten voor concurrentie zorgen. Op de flanken moeten de in januari aangetrokken Arbeloa, Finnan, Riise en Fabio Aurelio het mooie weer maken. Mark Gonzalez verliet de club voor Betis Sevilla.
 
Middenvelders
 
De onbetwiste leider bij Liverpool is ongetwijfeld Steven Gerard. Stevie G is één van de beste middenvelders in de wereld en lijkt nog elk jaar beter te worden. Afgelopen seizoen was hij goed voor elf treffers, in totaal scoorde hij al 75 keer voor de Reds. Ook Xabi Alonso, Mascherano en Sissoko kunnen aanspraak maken op een plaats op het middenveld. Lucas Leiva, de Braziliaanse -20-kapitein, werd deze zomer aangeworven. Luis Garcia keerde dan weer terug naar zijn thuisland, waar hij een contract ondertekende bij Atlético Madrid. Op de vleugels moet het gevaar komen van Pennant en Kewell. Bij West Ham werd de Israëliër Yossi Benayoun weggehaald. De jonge Nederlander Babel trok voor zo’n zeventien miljoen euro van Ajax naar Liverpool. Ook hij moet voor creativiteit op de flanken zorgen. Boudewijn Zenden verkaste naar Marseille.
 
Aanvallers
 
Dirk Kuyt was vorig jaar goed voor twaalf doelpunten in de Premier League. Hij wordt vooral geprezen voor z’n gigantische werklust. Ook Peter Crouch, het skelet, is nog steeds actief bij Liverpool. Hij was afgelopen seizoen topschutter met in totaal achttien goals. De topaankoop bij Liverpool deze zomer was ongetwijfeld Fernando Torres. De 23-jarige Spaanse goalgetter werd weggehaald bij Atlético Madrid, waar hij in de laatste vijf seizoenen goed was voor 75 goals. De Oekraïner Voronin vertrok bij Leverkusen. Daar had hij in drie seizoenen 32 keer de weg naar doel gevonden. Cissé ging defintief naar Marseille, terwijl Bellamy onderdak vond bij West Ham.
 
 
 
Conclusie
 
Liverpool lijkt versterkt uit de transferperiode te komen. Vooral voorin kwam er met Torres een topspits bij. De Reds willen dit seizoen absoluut meestrijden voor de eerste plaats in de Premier League.
 
 
Arsenal
 
Doelmannen
 
De 37-jarige Jens Lehmann is ook komend seizoen doelman bij Arsenal. De Duitser begint al aan zijn vijfde seizoen bij de Gunners. Ook de Spanjaard Almunia ligt nog onder contract bij de Engelse club. Bij Legia Warschau werd de pas 22-jarige Lukas Fabianski weggehaald. Hij kan in de toekomst misschien de rol van Lehmann overnemen. 
 
Verdedigers
 
William Gallas, die afgelopen zomer weggehaald werd bij Chelsea, is komend seizoen de nieuwe kapitein. Hij vormt centraal allicht een duo met Kolo Touré. Ook de jonge Zwitsers Senderos en Djourou staan te drummen voor een plaatsje. Op de rechtsachter kreeg Emmanuel Eboué, die in ons land voor Beveren voetbalde, afgelopen seizoen een basisstek. Hij deed het daar voortreffelijk en is ondertussen niet meer uit de basis weg te denken. Aan de andere kant was Clichy vaak basisspeler. Bij Auxerre werd deze zomer de Franse vleugelverdediger Sagna weggehaald. Ook Justin Hoyte heeft Arsenal nog achter de hand.
 
Middenvelders
 
De pas 20-jarige Cesc Fabregas is nu al een patron op het middenveld van Arsenal. Hij speelde al meer dan 150 wedstrijden voor Arsenal en heeft 15 A-caps op zijn actief. Ook de Braziliaan Gilberto Silva en Tomas Rosicky zijn meerwaardes voor de Gunners centraal op het middenveld. Hleb moet zorgen voor creativiteit op de flank. Wenger heeft met Diaby, Denilson en Song bovendien nog enkele veelbelovende jongeren achter de hand. De ervaren Ljungberg verkaste naar West Ham.
 
Aanvallers
 
Voorin moet Arsenal het vertrek van topschutter Thierry Henry proberen opvangen. Bij Dinamo Zagreb werd de Braziliaanse Kroaat Eduardo da Silva weggehaald. De 24-jarige voorspeler scoorde in zijn thuisland 73 keer in 102 wedstrijden. Of hij het ook in een competitie als de Premier League kan waarmaken valt af te wachten. Robin van Persie, het Nederlandse wonderkind, bleef bij de club. De 24-jarige speler was afgelopen seizoen goed voor elf doelpunten, ondanks wat blessurelast. De stevige Togolees Adebayor deed de netten acht keer trillen. Theo Walcott maakte in januari 2006 de overstap naar Arsenal. De 18-jarige vleugelspeler wordt in Engeland beschouwd als een enorm talent.
 
Conclusie
 
Arsenal is de onbekende factor van het viertal. Arsène Wenger beschikt over een piepjonge ploeg, zonder de ervaring van Henry en Ljungberg. De kans is klein dat de Gunners tot het einde van het seizoen meespelen voor Europees voetbal. Net als afgelopen seizoen zal er weer op een top-4 positie moeten gemikt worden.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties