Analyse Wat nu?

Maarten Vandenabeele
| 0 reacties
Wat nu?
Foto: © SC

Zondag kreeg de Italiaanse voetbalwereld een nieuwe klap. De dood van een Lazio-supporter, door een verdwaalde politiekogel, zette het land in rep en roer. Hoe moet het nu verder?

De dood van de Romeinse jongeling is bijzonder tragisch, omdat hij niet eens deelnam aan de rellen, waarvoor de politie was uitgerukt. Tifosi van Juventus en Lazio waren slaags geraakt in een wegrestaurant nabij Arezzo. Gabriele Sandri zat achteraan in een voorbijrijdende auto, toen de kogel hem in de nek raakte.

Het ongelukkig voorval bracht een enorme kettingreactie teweeg. Bijna onmiddellijk na het bekendraken van het nieuws besliste de Lega Calcio dat Inter – Lazio niet gespeeld zou worden. De spelers van Lazio zouden sowieso niet op het veld zijn gekomen, omdat ze te zeer waren aangegrepen door het overlijden. Voor enkele kernspelers was Sandri een vriend.

De andere wedstrijden werden wel gespeeld, zij het met 15 minuten vertraging. Alle spelers en scheidsrechters droegen een rouwband.

In Bergamo keerden de plaatselijke supporters zich, onmiddellijk na de bekendmaking dat een politiekogel verantwoordelijk was voor de dood van Sandri, tegen de overheidstroepen en maakten amok voor en tijdens de wedstrijd, zodat de match tegen Milan na 9 minuten definitief werd afgeblazen. Spelers probeerden hun supporters nog te overtuigen om kalm te blijven, maar dat had geen effect.

De avondwedstrijd in Rome werd helemaal niet gestrat, omdat tifosi van Lazio en AS Roma, gezworen vijanden nochtans, zich eenmalig samen hadden verenigd tegen de ordediensten. Overal in het land werden acties tegen de politie gesignaleerd.

Opnieuw staan het ministerie en de Italiaanse voetbalbond voor zware beslissingen. Welke oplossingen kunnen het voetbal vooruithelpen en het geweld indijken? Er werd al geopperd om voor onbepaalde tijd geen bezoekende supporters meer toe te laten in de stadions. Nog drastischer zou een wekenlange stop van alle competitievoetbal zijn, een voorstel waar Minister van Sport Melandri voor gewonnen lijkt.

Volgend weekend  speelt de nationale ploeg in Schotland de alles beslissende kwalificatiewedstrijd voor Euro 2008, zodat het probleem zich voor de Serie A nog niet stelt, maar in de Serie B en C zal in elk geval niet gevoetbald worden, zo is nu al overeengekomen. Aan de UEFA vroeg de voetbalbond al de toelating om met een rouwband te mogen spelen.

En om toch te eindigen met het sportieve: zonder te spelen is Inter de grote winnaar van de speeldag geworden. Concurrenten Fiorentina en Juventus verloren punten.  De Bianconeri gaven weer een sterk staaltje van hun wilskracht, maar dat leverde, na een 2-0 achterstand, slechts een punt op. Bij Juve klagen ze over de wedstrijdleiding, na al 6 penalty's tegen. Keeper Buffon kon erin komen: "De scheidsrechters durven niets meer in ons voordeel fluiten, maar gezien het verleden is dat te begrijpen." Na de wedstrijd in Parma, waar Juve de winning goal om niet geheel duidelijke redenen zag afgekeurd worden, gaf Buffon wel toe dat het op die manier onmogelijk wordt om mee te strijden voor de titel.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Serie A

Nieuwste reacties