Speeldag: Halve Finales (H)
Stadion: Allianz Arena
Bayern geraakt niet voorbij Zenit
Nico Wieme

Zenit Sint-Petersburg heeft een verdiend 1-1-gelijkspel weggekaapt bij Bayern München. De Duitsers domineerden een groot deel van de eerste helft, de Russen lieten in de tweede helft zien dat zij niet voor niets in de halve finales terechtgekomen zijn.

Bayern heer en meester
Bayern greep Zenit onmiddellijk bij de keel, al leidde dat niet tot echt doelgevaar. De Russen wankelden, maar begaven aanvankelijk niet. Het was wachten tot de veertiende minuut om een eerste kansje te noteren. Miroslav Klose werd diep gestuurd, maar doelman Vyacheslav Malafeev kwam tijdig uit. Twee minuten later zette Philipp Lahm een mooie actie op langs de rechterflank. Zowel Zé Roberto als Fernando Ricksen gingen met een gestrekt been naar de bal. Scheidsrechter Lubos Michel oordeelde dat de Zenitverdediger in de fout ging en kende de thuisploeg een strafschop toe. Franck Ribéry trapte die heel zwak op Malafeev, maar kon in de herneming wel scoren.

Op de 23ste minuut kreeg Bayern een vrije trap aan de rand van de zestien. Zé Roberto viseerde de vuisten van de Russische goalie. De afgeketste bal kwam bij Mark Van Bommel terecht, die hem weer in het pak stuurde. Demichelis kopte recht in de handen van Malafeev. Op de tegenaanval ontdeed Konstantin Zyrianov zich van Lahm, maar Oliver Kahn ging goed plat op diens schot. Twee minuten voor het halfuur verstuurde Klose een listig balletje in de rug van de bezoekende verdediging. Zé Roberto verscheen alleen voor Malafeev, maar zijn steekbal ging voorlangs.

Evenwicht
Bayern nam de voet van het gaspedaal en Sint-Petersburg kwam geleidelijk aan meer in de wedstrijd. Iets voorbij het halfuur was er een mooie actie van de bedrijvige Zyrianov. De linksbuiten bediende Andrei Arshavin die hoog over knalde. Vlak voor de pauze stelde de Russische kampioen zich nog tweemaal gevaarlijk aan op vrijschop. Eerst kopte Ivica Krizanac nipt naast, kort daarop kon Marcell Janssen de ingekopte bal voor de lijn ontzetten.

Zenit beloond
In het begin van de tweede helft maakte Zenit duidelijk dat het niet tevreden was met die 1-0. Zes minuten na de rust kraakte Viktor Faisulin zijn schot. Seconden voor het uur kon Bayern toch eens tegenprikken. Zé Roberto bediende met een enig mooi hakje de onzichtbare Lukas Podolski, maar diens schot werd afgeblokt. Een minuutje later hingen de bordjes in evenwicht. Ricksen zette hard voor van op de linkerflank en Lucio kopte de bal in eigen doel. De Russen roken hun kans en gingen door. Anatoli Timoshchuk zag zijn schot afgeweerd door Lucio.

De wedstrijd was volledig in evenwicht. Doelrijpe kansen bleven echter uit. Tot Ribéry een klein kwartier voor tijd een prachtige solo uit zijn schoenen toverde en Lucio aanspeelde. Ei zo na maakte de Braziliaan zijn foutje goed. Malafeev schroeide zijn vingertoppen aan het raketschot. Acht minuten voor affluiten verstomde de Allianz Arena. Na gestuntel in de thuisdefensie puntte Faisulin de bal naast invallersdoelman Michael Rensing, Zé Roberto bracht echter redding op de lijn.

Podolski miste dé kans
Bayern zette alles op alles, maar Zenit bleef zich gevaarlijk aanstellen. Vlak voor tijd kreeg Arshavin nog twee goede mogelijkheden. Eerst besloot hij over, dan naast. De laatste grote kans was voor Podolski. Geheel naar het beeld van zijn match besloot de Duitse international na een scrimmage voor doel centimeters naast de paal. Zo bleef de 1-1 op het bord staan. Bayern zal volgende week alles uit de kast moeten halen om een sterk Zenit Sint-Petersburg uit de finale van de UEFA Cup te houden.