Lyon verslaat kranig PSG en pakt de Coupe

Ruben Claesen

In een bloedstollende thriller van een wedstrijd heeft Lyon de hoofdstedelingen van PSG met het kleinste verschil verslagen. Daar had de landskampioen wel verlengingen voor nodig, maar dat kon de vreugde niet drukken, integendeel.

Het was Lyon dat de wedstrijd meteen naar zich toe leek te trekken, maar de allereerste kans was voor PSG. Een hoekschop van Rothen kwam terecht op het hoofd van Camara, die keihard op de lat kopte. Pech voor PSG, een factor waar het nog de hele wedstrijd last van zou hebben. Lyon bleef niet bij de pakken zitten en Benzema zorgde bijna voor de goal, maar zijn schot zoefde maar net naast. Even voorbij het halfuur kwam Lyon opnieuw goed weg, toen Pauleta – opnieuw na een corner van Rothen – zijn volley van de lijn zag gekeerd door Réveillère. Vlak voor rust kwam Pauleta in schietpositie, maar Coupet lag dwars. Nog was het niet gedaan, want in de slotseconden van de eerste helft kwam PSG zelfs op voorsprong, maar de lijnrechter had de buitenspelpositie van Yepes goed beoordeeld. Die belemmerde het zicht van Coupet toen Armand een vrije trap binnenkopte, goed gezien dus van de lijnrechter. Bij de rust stond het nog 0-0, Lyon had het meeste balbezit, maar PSG de beste kansen.

In de tweede helft zakte het tempo en werd de partij bitsiger. Een eerste wapenfeit kwam er even voorbij het uur: Yepes kopte eerst op de lat, in de rebound stond Camara klaar, maar zowel Coupet als Källström hielden de bal op miraculeuze wijze uit doel. Hoe meer de wedstrijd naar zijn einde liep, hoe venijniger de fouten werden. Rothen ging overdreven hard door op Grosso en een overduidelijke elleboogstoot van Keita aan Armand werd niet gezien. De kans dat Keita op basis van videobeelden geschorst wordt, is groot, want enkel een rode kaart was hier op zijn plaats. Terug over naar de wedstrijd dan, waar Pedro Miguel Pauleta met nog tien minuten te gaan een staande ovatie kreeg; hij verlaat PSG meer dan waarschijnlijk. Opschudding nog in de blessuretijd: eerst zag Benzema zijn schot gestuit door een bos van PSG-benen, aan de overkant kreeg de ingevallen Mendy de uitgelezen kans om te scoren, maar inlopend op een voorzet van Luyindula, eveneens ingevallen, kreeg hij de bal niet genoeg naar de hoek, waardoor Coupet nog redding kon brengen. Verlengingen moesten dus de beslissing brengen.

En in de eerste verlenging, na 102 minuten, kon Govou eindelijk de ban breken. Benzema zette voor vanaf links tot bij Keita, die probeerde te controleren maar legde het leer ongewild klaar voor de rechter van Govou, die geen genade kende en de bal keihard achter Alonzo joeg. PSG was teneergeslagen, al probeerde het met de moed der wanhoop toch iets terug te doen, maar echt dreigen kon het niet meer. Integendeel, het was Lyon dat nog de beste mogelijkheid creëerde: Benzema stuurde Keita diep, maar die zag zijn inzet eindigen op het been van Alonzo.

Lyon pakte dus haar vierde Coupe de France, de eerste na 1973. PSG was uitermate ontgoocheld, maar voor hen mag het een troost zijn dat het eerder dit jaar al de Coupe de la Ligue won.