Göteborg steekt Kalmar een handje toe

viki meeuwis

In de Zweedse Allsvenskan werden zondag de laatste matchen van de 27e speeldag afgewerkt. Er werd vooral uitgekeken naar de topper tussen de nummers twee en vier in het klassement; Elfsborg ging op bezoek bij IFK Göteborg.

Als Elfsborg won, zou het op gelijke hoogte komen met de leider Kalmar. Als Göteborg won, maakte het nog steeds kans op de titel. Göteborg speelde een furieuze match waarbij het geen spaander heel liet van Elfsborg. Het was nochtans Elfsborg dat via Johan Karlsson het eerst een doelpunt binnenhaalde. Lang duurde die vreugde niet want zeven minuten later kon Gustav Svensson de gelijkmaker binnenwerken. Kort na de rust kon Pontus Wernbloom de bal via een vrije trap in doel werken. Oudgediende Niclas Alexandersson kon de bal via een lobje in het doel werken. Met nog een kwartier te gaan wist Jakob Johansson de verdediging van Elfsborg in de wind te zetten en zo de 4-1 op het scorebord te toveren. De 5-1 kwam op naam van Pontus Wernbloom, die zijn tweede goal kon scoren. Daniel Nordmark kon in de slotfase nog tegenscoren maar de strijd was dan al lang gestreden. Met deze zege stijgt Göteborg een plaatsje naar de derde stek met 50 punten. Elfsborg doet een slechtere zaak want het blijft weliswaar tweede maar met drie punten minder dan Kalmar FF.

Nog een verrassing: Gefle IF versloeg Hammarby met 3-0. Het eerste doelpunt viel pas tegen het einde van de eerste heflt. Daniel Bernhardsson zette de 1-0 op het bord. De twee andere goals kwamen van Johannes Ericsson en Amadou Jawo.

Ondertussen is de 28e speeldag gestart. AIK nam het vanavond op tegen Örebro. Twee doelpunten volstonden voor AIK om de drie punten thuis te houden. Nochtans had Stefan Rodevåg na een pass van Per Johansson de bezoekers iets voor het kwartier op voorsprong gebracht. Na de rust konden Ivan Obolo en iets later Kenny Pavey scoren waardoor AIK won op Råsunda.

GIF Sundsvall won eveneens met 2-1 van rode lantaarn IFK Norrköping FK dat door dit verlies zeker is van degradatie naar tweede klasse, de Superettan. Doelpuntenmakers van dienst bij Sundsvall waren Magnus Powell (’20) en Mambo Mumba (’89). In de elfde minuut had Kenny Arvhage Norrköping opnieuw hoop gegeven maar uiteindelijk was het Sundsvall dat de drie punten binnenhaalde.