Kopenhagen gaat aan de leiding

viki meeuwis

In Denemarken is de winterstop voorbij. Dit weekend werd de achttiende speeldag afgewerkt.

Zaterdag beten FC Midtjylland en Esbjerg de spits af in de eerste wedstrijd van de terugronde. Frank Kristensen had in de 49e minuut gescoord en het zag er lange tijd naar uit dat Midtjylland de zege op zak had. In de toegevoegde tijd kon de nieuwe aanwinst van Esbjerg, Samel Sabanovic, alsnog een punt bezorgen. Pech dus voor Midtjylland dat hierdoor de zege liet liggen. Voor Esbjerg dat nog steeds in degradatiegevaar verkeerde was het echter een belangrijk punt.

Aalborg dat vorige week een goede zaak deed in de UEFA beker zette de zegereeks verder in de SAS-Ligaen. AaB won immers met het kleinste verschil uit bij AC Horsens. De bezoekers waren de betere ploeg in de eerste helft en stuurde het spel. Op het half uur kon Andreas Johansson de bal met een afstandsschot tegen de netten knallen. Horsens moest tot aan het einde van de eerste helft wachten op een doelkans, toen Gilberto Macena de bal op de paal schoot. Macena zou in de slotfase van de wedstrijd nog uitgesloten worden na een fout op Risgård waarvoor hij rood kreeg. Een slechte zaak voor Horsens dat laatste blijft met slechts elf punten. Aalborg klimt naar de vijfde plaats met 26 punten.

Arhus kreeg Randers op bezoek in het NRGi Park. AGF maakte de beste start want na een halve minuut al stond het 1-0. Jeremiah White kon de bal tot bij Peter Graulund brengen die het luchtduel won van twee verdedigers en de bal in doel kon koppen. De thuisploeg domineerde het eerste kwartier maar vanaf dan nam Randers over. In de zeventiende minuut kon Søren Berg de gelijkmaker binnenwerken. Iets na het half uur kon Ricki Olsen de voorsprong nog vergroten tot 1-2 na een goede pass van Tidiane Sane. Na de rust kregen beide ploegen nog kansen zonder dat het doelpunten opleverde. Randers gaat naar de zesde plaats met 24 punten, evenveel als AGF maar Randers heeft een beter doelpuntensaldo.

OB nam het thuis op tegen SønderjyskE. Odense moest winnen wou het zijn kansen op de titel gaaf houden. Het eerste doelpunt viel in de tweede minuut. Djiby Fall kon een vrije trap van Henrik Hansen tegen de netten werken. Het spel van OB was echter vrij slordig terwijl Sønderjyske het moeilijk had om kansen bij elkaar te spelen. OB zou uiteindelijk aan het langste eind trekken. In de 64e minuut kon Espen Ruud, die geheel vrij stond, de 2-0 binnenwerken. OB haalde de drie punten binnen maar ziet de nabije toekomst angstig tegemoet nu hun lijst met geblesseerde spelers nog maar eens werd aangevuld. Odense moest Bjorn Runstrøm en Jonas Troest al missen, na de wedstrijd bleek ook dat Hans Henrik Andreasen en Eric Djemba Djemba een tijdje out zullen zijn wegens blesssures.

Vejle nam het thuis op tegen FC Nordsjælland. Vejle zit nog steeds in de degradatiezone en kon de punten dus goed gebruiken. De Braziliaan José Junior bracht FC Nordsjælland op voorsprong met een dik kwartier gespeeld. De vreugde was van korte duur want amper twee minuten later kon Brian Nielsen de gelijkmaker in doel werken. Net voor het einde van de eerste helft liep Allan Gaarde een domme rode kaart op na een tackle op Michael Pakhurst. Die man meer situatie leverde Nordsjælland echter geen noemenswaardige kansen op waardoor de wedstrijd op een 1-1 gelijkspel eindigde.

De wedstrijd van de achttiende speeldag was echter de ”Slag om Kopenhagen”, die werd vanavond uitgevochten tussen Brøndby en FC Kopenhagen. Inzet was de eerste plaats, Brøndby moest winnen om aan de kop van de rangschikking te blijven, bij winst kon Kopenhagen naar de eerste stek doorstijgen. Brøndby begon het best aan de match maar na een kwartier begon Kopenhagen over te nemen waardoor de thuisploeg op de counter was aangewezen. Na de rust kon Brøndby voor meer dreiging zorgen, zonder dat het echter goede kansen opleverde.

Met nog een twaalf minuten te spelen in de tweede helft kon de ingevallen Jesper Grønkjær de bal naar Dame N’Doye spelen, die op doel kon schieten. Keeper Stephan Andersen kon de bal niet vasthouden waardoor Ailton Almeida zijn kans zag en de bal alsnog in doel werkte. Brøndby kreeg het eerste kwartier een aantal kansen vooral via nieuwkomer Alexander Farnerud. Het probleem bij de thuisploeg zat vooral in de afwerking die te wensen overliet. Cesar Santin bleek ook nu weer belangrijk voor Kopenhagen. Hij zorgde immers voor de eerste grote kans voor de bezoekers. Met de 0-1 overwinning gaat Kopenhagen nu aan de leiding in het klassement met 40 punten, eentje meer dan Brøndby dat op de tweede plaats staat.