Interview Kompany: "Ik ben geen witte ridder"

Steurbaut Kersten
| 6 reacties
Kompany: "Ik ben geen witte ridder"
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Vincent Kompany is er voor het eerst sinds sinds de desastreuze duels tegen Bosnië terug bij. Tijdens zijn afwezigheid leefde hij mee met de perikelen bij de Duivels. "Maar nu moeten we het verleden begraven. Wat we nu willen bereiken, daar gaat het om."

Het is duidelijk dat Vincent Kompany lange tijd is weggeweest. In de conferentiezaal van het Crowne Plaza Hotel in Diegem rent de hele persmeute achter de verdediger aan. De speler neemt zijn tijd en gaat geen enkele vraag uit de weg.

 

Leiderschap

 

Kompany wordt al jaren gebombardeerd tot een geboren natuurlijke leider. Had het met hem erbij misschien anders gelopen? “Ik ben niet de witte ridder die alles op z’n eentje kan rechtzetten”, relativeert de verdediger van Manchester City.

 

“Misschien kan ik wel een groot deel van de groep laten begrijpen dat het collectief primeert. Spijtig genoeg was ik te vaak afwezig om de impact te hebben, die ik zou willen hebben. In de toekomst zou ik er meer willen bij zijn. Alles wat ervoor gebeurd is, moeten we begraven.”

 

Dick Advocaat gaf de kapiteinsband echter aan Thomas Vermaelen. “Thomas is een heel goede keuze. Ik heb veel respect voor hem. We komen goed overeen en praten veel met elkaar. Ik kan de ploeg ook niet van uit mijn zetel leiden.”


Blessureleed

 

Kompany kreeg vorig seizoen 128 inspuitingen. Heeft hij geen roofbouw gepleegd op zijn lichaam om Manchester City ter goeder wil te zijn? “Het lijkt indrukwekkend. Maar wat wil je? Je leeft van wedstrijd tot wedstrijd, je krijgt 1, 2, 3 of 4 inspuitingen, je speelt goed, ... Dan gaat het snel. Je bent er ook niet mee bezig. Na vijftien wedstrijden ga je beseffen dat je misschien te ver over de pijngrens bent gegaan. Een operatie was de oplossing. Nu is alles in orde.”

 

“Laat me wel duidelijk zijn. Ik ben door de club nooit gedwongen. Meer krediet? Die verdien je vooral op en naast het veld. In de pers is het een ‘heldenverhaal’ geworden. Maar ik heb voordien ook al mijn waarde voor de ploeg bewezen en was ook geen onbekende toen ik naar Engeland kwam.”

 

Vorige week bleef Kompany opnieuw langs de kant. “Een lichte blessure aan de hamstrings”, verduidelijkt de 23-jarige Brusselaar. “Een scheurtje van anderhalve centimeter. Dat had niets met de vorige blessure te maken. Omdat ik juist terug was uit blessure, heeft de trainer beslist om geen risico te nemen.”


Manchester City

 

De voorbije maanden werd de naam van Kompany in verband gebracht met verschillende topclubs. “Ik heb een contract getekend tot 2014. Het is duidelijk dat er niets gaat gebeuren. Ik was ook nooit bezig met een transfer. Meer met de details van mijn contract.”

 

“Manchester is de ideale club. Ze investeert niet alleen in spelers, maar ook in de opbouw van alles rondom. Dit was de perfecte gelegenheid om me langer te binden. De club behoort niet tot de top-4, maar heeft wel die ambitie.”


Lukaku

 

De situatie van Romelu Lukaku bij Anderlecht is voor Kompany niet onbekend. “Als ik hem een goede raad mag geven, dan zeg ik hem dat hij naar zijn vader (Roger Lukaku, nvdr.) moet luisteren. Hij was zelf een goede speler en weet veel van voetbal. En ook naar de trainer natuurlijk.”

 

“Die jongen wacht een mooie toekomst, maar hij heeft alle tijd van de wereld. Ik heb op die leeftijd veel fouten gemaakt. Op 17-18 jaar heb ik 110 wedstrijden gespeeld. Daarna was ik twee jaar geblesseerd. Hij moet het rustig aan doen en zijn lichaam verder opbouwen.” (AN)

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties