Competitie: African Cup of Nations
Speeldag: Ronde 1
Egypte wint topper tegen Nigeria
Dirk Pieters

Egypte deed een goede zaak op de Africa Cup. Het versloeg, met Ahmed Hassan in de basis, Nigeria met 3-1. De ex-speler van Anderlecht had met een doelpunt en een assist een groot aandeel in de overwinning van zijn land.

Egypte begon het beste aan de wedstrijd met al na vijf minuten een eerste kans voor Mohamed Zidan, maar doelman Enyeama duwde de bal over de lat. Aan de overkant was de eerste kans wel meteen raak. Obasi knalde de bal enig mooi voorbij doelman El Hadary; 0-1.

Ook na het openingsdoelpunt bleef de wedstrijd goed over en weer gaan, maar zowel Zidan als Uche kon niet scoren. Tien minuten voor de rust kwam Egypte dan toch op gelijke hoogte. Meteb strafte een fout van doelman Enyeama af en prikte de bal tegen de netten; 1-1. Ahmed Hassan, ex-Anderlecht, zorgde voor de assist.

Ook na de pauze hadden beide doelmannen het nodige werk. El Hadary ging goed plat op een schot van Obasi, maar ook Enyeama was bij de pinken na een gevaarlijk schot van Fathi. Rond het uur mocht Egypte opnieuw juichen. Ahmed Hassan schoot de bal knap binnen vanop afstand. De bal van de ex-Anderlechtspeler week nog wel af op Taiwo.

Even later stond het bijna 3-1, maar Meteb liet de enorme kans liggen. Egypte bleef drukken en Nigeria verloor de controle over de wedstrijd. Coach Amodu probeerde in de slotfase nog iets te veranderen met het inbrengen van Nwanko Kanu, maar ook hij zorgde niet meer voor de ommekeer.

Het werd in tegenstelling zelfs nog 3-1. Nagy Mohamed schoot met een lage schuiver de 3-1 eindstand op het bord. Doelman El Hadary bouwde ondertussen een feestje in zijn doel en vermaakte op zijn manier het publiek.