Gervinho 22'
1-0
2-0
3-1
90+2' Asamoah Gyan (pen)
Datum: 15/01/2010 19:30
Competitie: African Cup of Nations
Speeldag: Ronde 1
Ivoorkust plaatst zich voor kwartfinales
Manuel Gonzalez

Ivoorkust heeft zich na een 3-1 zege op Ghana geplaatst voor de kwartfinales van de Africa Cup.

De Oranje Olifanten konden zich alleen met een zege definitief plaatsen voor de kwartfinales en dat gebeurde. Ivoorkust stelt hiermee orde op zaken na de zwakke openingspartij tegen Burkina Faso die op 0-0 eindigde.

Ex-Beverenspits Gervinho, tegenwoordig aan de slag bij Lille, scoorde het eerste doelpunt na 23 minuten, weliswaar uit buitenspel. Ghana kon hier weinig tegenover stellen. Toch flakkerde de hoop weer op toen een andere ex-Beverenspeler, Emmanuel Eboué, in de 57ste minuut werd uitgesloten.

Maar de man-meer-situatie leverde Ghana niets op, integendeel. Uit een vrijschop krulde Tiene de bal enig mooi met links in de hoek, al ging doelman Kingson niet volledig vrijuit. Ghana probeerde wel, maar kon de Ivorianen zelden of nooit in de problemen brengen.

In de slotfase zette invaller Keita, uitkomend voor Galatasaray, nog een schitterende actie op die door sterspeler Didier Drogba mooi werd binnengebuffeld: 0-3. Vlak hierna gaf de scheidsrechter nog een compleet overbodige strafschop aan The Black Stars die door Gyan werd verzilverd.

Door deze zege is Ivoorkust met vier punten zeker van de kwartfinales. Ghana en Burkina Faso strijden op de laatste speeldag voor het resterende ticket. Burkina Faso heeft voldoende aan een gelijkspel. Eerder trok Togo zich terug uit deze groep na het schietincident in Cabinda.