Wist je dat Cuper drie Europese finales op rij verloor?

Philippe Crols
| 0 reacties
Cuper drie Europese finales op rij verloor?
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Na de aprilvis van gisteren is het opnieuw tijd voor bittere ernst. Hector Cuper is een trainer die niet voor het geluk geboren lijkt. Wist je dat de Argentijn al eens drie Europese finales op rij verloor?

In 1997 streek Hector Cuper (foto) neer in Europa. De Argentijn had in eigen land Lanus achtergelaten en tekende bij Mallorca. In zijn eerste seizoen in Spanje leidde hij Mallorca meteen naar de finale van de Copa del Rey tegen Barcelona. Rivaldo maakte het doelpunt van Jovan Stankovic ongedaan en strafschoppen moesten beslissen. Toppers Luis Figo en Rivaldo misten, maar haalden het uiteindelijk wel met 5-4. Aan het begin van het volgende seizoen nam Mallorca een beetje wraak door de Spaanse Supercup te winnen van datzelfde Barcelona. Thuis wonnen de Barralets met 2-1, in Camp Nou werd het 0-1.

Die Spaanse Supercup in 1998 is tot dusver de enige prijs die Cuper in de wacht kon slepen in Europa. In datzelfde seizoen begon de Argentijnse coach aan een opmerkelijke reeks. In de Beker voor Bekerwinnaars elimineerde Mallorca achtereenvolgens Hearts, Genk, Varteks en Chelsea om in de finale te Birmingham Lazio te ontmoeten. Het werd de laatste finale van dat Europese toernooi en Mallorca verloor. Dani scoorde voor de Spanjaarden, Christian Vieri en Pavel Nedved voor de Italianen. Nog in 1999 werd Mallorca derde in de Primera Division en mocht bijgevolg naar de Champions League. Nooit eindigde de club hoger in de Spaanse hoogste afdeling. In 2001 werd die goede eindpositie wel geëvenaard.

Twee keer verlies in CL-finale

Na de verloren bekerfinale tegen Lazio vertrok Cuper richting Valencia. Dat team bracht hij tot tweemaal toe naar de finale van de Champions League. Een eerste keer gebeurde dat tijdens het seizoen 1999-2000. In de eerste groepsfase werd afgerekend met PSV, Bayern en Rangers en in de volgende groepsfase kwalificeerde het zich met Manchester United ten koste van Bordeaux en Fiorentina. Spelers als Gaizka Mendieta, Miguel Angulo en Claudio Lopez elimineerden nadien nog Lazio en in de halve finale Barcelona. In de finale te Parijs wachtte die andere Spaanse grootheid: Real Madrid. De Galacticos wonnen met 3-0 dankzij doelpunten van Fernando Morientes, Steve McManaman en Raul Gonzalez.

De finale van 2000 tegen Real Madrid.

In de finale van 2001 in Milaan was Valencia opnieuw een van de twee finalisten. Valencia had in de kwartfinale Arsenal uitgeschakeld en was in de halve eindstrijd te sterk voor Leeds. Tegenstander in de finale was Bayern. Scheidsrechter Dick Jol gaf Valencia snel een strafschop en Mendieta scoorde. Niet veel later ging de bal ook aan de overkant op de stip en volgde de gelijkmaker van Stefan Effenberg. De finale stevende af op strafschoppen. Oliver Kahn stopte de elfmeters van Zlatko Zahovic, Amedeo Carboni en Mauricio Pellegrino en won met Bayern de strafschoppenreeks (5-4). Voor Cuper betekende dat dus het derde verlies op rij in een Europese finale.

De strafschoppenreeks tijdens de finale van 2001 tegen Bayern.

In april nieuwe finale

Een jaar later werd Valencia kampioen onder leiding van Rafael Benitez. Cuper ging naar Inter, waar hij op de laatste speeldag van het seizoen 2001-2002 de titel uit handen gaf in Rome ten voordele van Juventus. Later ging de Argentijn nog aan de slag bij Betis, Mallorca, Parma en het nationale elftal van Georgië. Nu is Cuper coach van het Griekse Aris Thessaloniki. Met dat team speelt hij in april de finale van de Griekse beker tegen mogelijk Panathinaikos.

Maandag een 'Wist je dat?' met Oliver Bierhoff als onderwerp.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

La Liga

Nieuwste reacties