Competitie: Vriendschappelijke interlands
Speeldag: Vriendschappelijk
Lukaku bezorgt sterke Duivels zege in Rusland
Bram Coenen

De Rode Duivels hebben vanavond een prestigieuze zege geboekt tegen Rusland. In Voronezh ging België vanavond met 0-2 winnen. Grote man van de avond was Romelu Lukaku met zijn eerste twee doelpunten als international.

Bij de Rode Duivels, die pas na de middag arriveerden in Voronezh, was Jonathan Legear uiteindelijk niet speelklaar geraakt. Eden Hazard verving hem. In doel mocht Jean-François Gillet zich zoals aangekondigd bewijzen, ook Steven Defour kreeg nog eens zijn kans.

Eerste goal Lukaku

We waren nog geen twee minuten bezig of de Duivels stonden al op voorsprong. De Russische goalie Igor Akinfeev ging meteen aan het blunderen, zodat Hazard kon onderscheppen. De flankspeler bediende de volledig vrijstaande Romelu Lukaku, die makkelijk zijn eerste doelpunt als international tegen de netten kon schuiven.

In een aardig volgelopen stadion bleven de Belgen druk naar voren zetten. Hetgeen al snel resulteerde in een tweede prima mogelijkheid. Defour trapte een vrije trap tot bij de vrijstaande Jan Vertonghen, maar ditmaal was Akinfeev wel bij de zaak. Op het kwartier staken ook de Russen een eerste keer de neus aan het venster, maar Gillet kon een schot van Dimitar Bilyaletdinov makkelijk klemmen.

Uitstekende Gillet

Ook Roman Shishkin kon eens dreigen, maar een zekerheid uitstralende Gillet kon opnieuw redding brengen. België bleef echter makkelijk overeind tijdens die eerste helft, met op het middenveld onder meer een beresterke Steven Defour. In het slot dreigde het zelfs nog eens via Lukaku, maar gerust werd er met een oververdiende 0-1-voorsprong voor de Rode Duivels.

Eénzelfde spelbeld na de rust met opnieuw meteen dreiging van de Belgen. Hazard zette zich opnieuw knap door, maar werd in het strafschopgebied tegen de grasmat gewerkt. De Estse scheidsrechter Hannes Kaasik bedacht de speler van het Franse Lille echter met een gele kaart wegens een schwalbe. België speelde met vertrouwen en tien minuten na rust kwamen de Russen opnieuw goed weg wanneer Akinfeev een poging van Marouane Fellaini nog net in corner kon verwerken. Niet veel later had ook Hazard dé kans op de 0-2, maar mede door de slechte staat van het veld knalde hij volledig vrijstaand nog over.

Alweer Lukaku

Een tweede doelpunt hing in de lucht, en ruim een kwartier voor tijd bracht opnieuw Lukaku de Belgen zekerheid omtrent de overwinning. Op een lange bal van Vertonghen wist de 17-jarige spits zich knap door te zetten om met links Akinfeev kansloos te laten. De Russen dreigden nadien nog wel een paar keer via Alan Dzagoev en Pavel Pogrebnyak, maar de Belgen wisten de nul te houden en zo een knappe zege te boeken tegen het sterke Rusland. Een fameuze opsteker voor de resterende EK-kwalificatiecampagne!