31 matchen in 31 dagen: Voor het einde weg

Jelle Vereecke
| 1 reacties

Is er een overaanbod aan voetbal tegenwoordig? Als je het aan Thomas Rensen vraagt zeker niet. De 29- jarige Nederlander uit Hilversum is aan een huzarenstukje begonnen: 31 wedstrijden in 31 dagen. En dat in achttien verschillende landen. U leest hier dagelijks zijn avonturen.

Ik vertrek bij Hertha BSC een minuut voor de reguliere speeltijd is afgelopen. Dit doe ik normaal nooit, maar nu moet het. Ik wil namelijk over anderhalf uur bij VfL Wolfsburg zijn. En daarvoor moet ik een trein halen, want Wolfsburg ligt een uur hogesnelheidstreinen van Berlijn vandaan. De wedstrijd is al gespeeld, het staat 2-0, Hertha tikt de bal rustig rond.

Zonder vrees dat ik iets mis, haast ik me naar de tram, de trein en het volgende stadion waar ik precies op tijd aankom om de aftrap van Wolfsburg – Eintracht Frankfurt mee te maken. Een echt degradatieduel, waarvan ik er dit jaar, als Willem II-fan, al vele heb gezien. Alleen is dit wel even wat anders. Beide teams stellen bijna alleen maar internationals op en het tempo ligt moordend hoog.

Leuk is (voor de uitfans) dat ook hier een oude voetbalwijsheid geldt. Als je zelf tal van kansen laat liggen, weet je dat je tegenstander de eerste de beste erin schiet. Wolfsburg mist zeker een tiental goede kansen en komt met 0-1 achter.

Ik vind het altijd jammer als het thuisteam achterstaat, vanwege de sfeer, maar geniet wel van deze wedstrijd. Ik zie vandaag twee wedstrijden omdat ik aan het eind graag op 31 wedstrijden uitkom. Als ik dan door het missen van een trein of een afgelasting dan toch een wedstrijd moet missen, heb ik nu een buffer van een wedstrijd. En als alles perfect loopt, is dit een mooie bonus.

Net zoals ik bij Hertha BSC, vertrekken andere mensen een paar minuten voor tijd bij deze wedstrijd. Waar ik in Berlijn vrijwel zeker wist dat ik niets zou missen, is het hier anders. Je eigen team staat 1-0 achter, gooit er nog een wanhoopsoffensief uit en jij gaat vijf minuten voor tijd weg. Waarom doen mensen dat? Ik snap dat echt niet.

Een vrouw loopt net voor me langs als de bal voorgezet wordt. Gelukkig kan ik langs haar heen kijken, waardoor ik wel de 1-1 zie binnen vallen. De vrouw liep er met haar rug naar toe, draait zich om en juicht. Wolfsburg heeft een punt gered, maar zij heeft het niet gezien. Omdat ze vroeg thuis wilde zijn. Ze is nog successupporter ook. Ze haast zich snel weer te gaan zitten.  “Ok, ich bin überredet, ze hebben me weer overhaald.”