Competitie: Play-off 1
Speeldag: Speeldag 3
Stadion: Lotto Park
Sterk Anderlecht bezweert crisis

Wat een verschil met verleden week: Anderlecht speelde vandaag wel als een kampioenenploeg tegen een onmachtig Genk. Of hoe een crisis in 90 minuten kan bezworen worden! Veselinovic en Lukaku zorgden er voor dat Anderlecht minstens vier dagen weer alleen aan de leiding staat.

Voor de levensbelangrijke wedstrijd gokte Ariël Jacobs door de pas herstelde Kanu weer op het middenveld te posteren en ook Kljestan in de ploeg te droppen. Kouyate en Marecek betaalden het gelag voor de slechte wedstrijd in Brugge. Veselinovic stond zoals verwacht naast Lukaku.

Supporters eisen inzet
En ook Franky Vercauteren was blijkbaar niet vies van een verrassing, want hij liet de in vorm verkerende Barda op de bank en Kennedy moest het de laatste weken kwetsbare defensie van paars-wit moeilijk gaan maken.

Rage de vaincre, fighting spirit, football offensif, amour du blason,... Anders gezegd: overwinningsdrang, vechtlust, offensief voetbal en liefde voor het clubembleem,... dat eiste de harde kern Anderlecht met grote spandoeken van zijn helden bij het begin van de wedstrijd.

Vijf minuten en daar is Veselinovic
En ze werden op hun wenken bediend. Anderlecht nam het initiatief in handen en leek nergens op de zonder vertrouwen voetbalende ploeg van de laatste weken. Na vijf minuten kreeg paars-wit zelfs waar het al weken om smeekt: een vroege voorsprong. Kanu zette voor vanop links en Veselinovic stond op de goede plaats om met de kop binnen te werken.

Een hele ploeg die voor elke bal ging, goede passes en een sterke mentaliteit,... zo krijg je een Anderlecht dat Genk het eerste halfuur op eigen helft terugdrong. En, nog belangrijker, vlot kansen afdwong via Lukaku, Veselinovic en Legear. De tweemansvoorhoede rendeerde.

Overwicht
Maar ook Genk kreeg een paar goede kansen via Vossen en Buffel, maar beide keren stond Proto als vanouds sterk te keepen. Ondanks het veldoverwicht konden de Brusselaars bij de rust echter nog allesbehalve gerust zijn met een 1-0 op het bord.

Verwacht werd dat Genk in de tweede helft zou komen opzetten, maar het was Anderlecht dat het duidelijk het initiatief behield en... bleef morsen met de kansen. Legear, Veselinovic en vooral Lukaku misten wenkende kansen en het spreekwoord zegt: wie morst, krijgt het deksel op de neus.

Lukaku zorgt voor zekerheid
Maar dat gold niet voor een vandaag bevrijd Anderlecht. Tien minuten voor tijd besliste Lukaku met een kopbalgoal op voorzet van een sterke Kljestan eindelijk het duel dat al lang gespeeld had moeten zijn.

Anderlecht speelde een volwassen wedstrijd en hield de bal in de ploeg. Achteraan hielden Mazuch en Juhasz de boel gesloten zoals in de eerste seizoenshelft. Op het middenveld wonnen Kljestan en Biglia bijna elk duel Tözser en Vanden Borre. Wat een verschil met Brugge van amper een week geleden.

Hoe het in voetbal kan keren... Deze week werd de crisistoestand in Anderlecht afgeroepen en amper één week later staat paars-wit weer alleen aan de leiding. Crisis bezworen...