Analyse Tegenstander voorronde WK 2014: Kroatië

Maarten Verhoeven
| 19 reacties
Tegenstander voorronde WK 2014: Kroatië
Foto: © SC

Met Kroatië treffen de Rode Duivels niet de moeilijkste ploeg uit Pot 1, maar het blijft een zeer lastige tegenstander. De onderlinge wedstrijden kunnen wel eens van doorslaggevend belang zijn voor een eventuele eerste plaats.

EK en WK-verleden

Kroatië nam na zijn onafhankelijkheid een eerste keer deel aan de voorrondes van het EK 1996. Het kon zich meteen kwalificeren en strandde in de kwartfinales. De Kroatische nationale ploeg beschikte eind jaren 90 over een gouden generatie met spelers als Suker, Prosinecki, Boksic, Boban en Stanic. De grootste triomf kende het met de derde plaats op het WK 1998, waar Davor Suker zich kroonde tot topschutter.

Daarna plaatste het zich ook voor het WK 2002, het EK 2004 en het WK 2006, maar telkens vormde de groepsfase het eindpunt voor de Kroaten. Op het EK 2008 liet Kroatië opnieuw van zich spreken. Het won zijn poule voor Duitsland, maar moest in de kwartfinale de duimen leggen tegen Turkije na strafschoppen in een knotsgekke slotfase.

Het WK in Zuid-Afrika van vorig jaar werd niet gehaald. In een groep met onder andere Engeland en Oekraïne werd Kroatie pas derde.

Huidige campagne

Kroatië staat tweede op een punt van Griekenland. Israël heeft evenveel punten, maar heeft een wedstrijd meer gespeeld. Kroatië leed al wel een verrassende nederlaag tegen Georgië. Het heeft nog alles in handen om zich te kwalificeren voor het volgende EK, maar moet nog wel op bezoek naar Griekenland.

Verleden met België

In de voorronde van het WK 2002 zaten de Rode Duivels in dezelfde groep als Kroatië. Thuis bleef het 0-0, maar in Zagreb verloor België met 1-0. Ondanks een tweede plaats achter de Kroaten, kon België zich via barragewedstrijden alsnog kwalificeren voor het WK in Zuid-Korea en Japan.

Voor de volgende kwalificatiewedstrijden werd België opnieuw ingedeeld met Kroatië. De uitwedstrijd werd met zware 4-0 cijfers verloren. Francky Vandendriessche hield nachtmerries over aan zijn enige wedstrijd voor de Rode Duivels. Thuis wonnen de Belgen wel met 2-1. Kroatië en België eindigden gedeeld tweede achter Bulgarije, maar de Kroaten gingen door op basis van het onderlinge resultaat.

In maart 2010 speelden beide ploegen nog vriendschappelijk tegen elkaar. Kroatië won met 0-1, nadat Bailly zich verkeek op een afstandschot van Kranjcar.

Bekendste spelers

Dario Srna (Shaktar Donetsk) is aanvoerder en het boegbeeld van de nationale ploeg. Hij was het die in 2003 de 4-0 nederlaag inleidde met een voorzet-schot dat in doel verdween. Op het middenveld zorgen Luka Modric en Niko Kranjcar (beiden Tottenham) voor de creativiteit. Tel daar nog eens de flitsen van Rakitic (Sevilla) bij en je weet dat Kroatië over een ijzersterk middenveld beschikt. Voorin moet de genaturaliseerde Braziliaan Eduardo (Shaktar Donetsk) voor de doelpunten zorgen, samen met Olic (Bayern Munchen) of Petric (Hamburg). Sinds kort zit ook ex-Club Brugge speler Ivan Perisic in de selectie.

Bondscoach

Sinds 2006 staat de 42-jarige Slaven Bilic aan het roer van de nationale ploeg. Hij maakte deel uit van de gouden generatie Kroatische voetballers uit de jaren 90. Normaal gezien stopt Bilic wel als bondscoach na het EK 2012.

Conclusie

Kroatië zal allicht de moeilijkste tegenstander worden voor de Rode Duivels. Ze beschikken over heel wat ervaren spelers en dat in combinatie met spelers die met een flits het verschil kunnen maken. Vooral het middenveld van de Kroaten is erg sterk.

Kroatië is dus een lastige en te duchten tegenstander. Toch is het ook geen ploeg van het niveau van Duitsland, Nederland of Spanje. Er liggen zeker kansen voor de Rode Duivels, maar dan zullen ze wel top moeten zijn en de goede lijn van de laatste maanden moeten doortrekken. Thuis moet België in ieder geval vol voor de winst gaan. In het Maksimirstadion in Zagreb kan het een heksenketel worden en zal België moeten proberen stand te houden.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties