staStandard
helHelsingborgs IF
Datum: 18/08/2011 20:15
Competitie: Europa League
Speeldag: Vierde voorronde (Heen)
Stadion: Stade Maurice Dufrasne (Sclessin)
Tchité stuurt Rouches met voorsprong naar Zweden
Tchité stuurt Rouches met voorsprong naar Zweden
Foto: © SC

Standard was tegen het Zweedse Helsingborgs duidelijk de betere ploeg, maar moest lang zoeken naar het verdiende openingsdoelpunt. Uiteindelijk was het Tchité die de Rouches een krappe, maar belangrijke zege bezorgde. Een prestatie die hen een hart onder de riem moet steken.

Ook in Sclessin lieten de weergoden van zich spreken. Net voor de wedstrijd begon werden de hemelsluizen nog even volledig opengedraaid. Resultaat: een doorweekt veld dat op bepaalde plaatsen erg moeilijk bespeelbaar was.

Standard-trainer José Riga moest door de vele afwezigen weer beginnen puzzelen. Franck Berrier mocht daardoor zijn eerste minuten van het seizoen volmaken. Achter hem moesten Belhocine en Camara de boel opkuisen op het middenveld. Vooraan kreeg Tchité het gezelschap van Benteke en Leye.

Leye trapt 'eigen' strafschop te zwak
Standard ging heel sterk van start. Drie kopballen leverden even veel keer gevaar op. Benteke zag zijn bal één keer naast gaan en één keer van de lijn gehaald worden. Tchité was er het dichtst bij met een straffe knik naar de grond, maar de bal botste net over het doel van de Zweedse doelman Hansson.

Standard zat goed in de wedstrijd en de Zweedse defensie toonde zich niet al te zeker in het uitverdedigen waardoor de Luikenaars veel in balbezit kwamen. Kansen werden echter met de minuut schaarser wat het spektakel niet ten goede kwam. De Turkse scheidsrechter Yildirim leek ook zijn kaarten vergeten te zijn, want hij bleef de vele irritante fouten toelaten.

De wedstrijd kabbelde voort, maar werd rond minuut veertig ineens opgeschrikt door een fout op Leye in de zestien. Penalty en het slachtoffer zette zich zelf achter de bal. Een wet in het voetbal dicteert dat zoiets meestal niet goed afloopt en die wet werd nog maar eens bevestigd. Leye schoot echter veel te zwak naar de hoek waar Paz Hansson naartoe dook en dus geen voorsprong voor rust.

Tchité breekt de ban
Standard mocht zich ook in de tweede helft de betere ploeg noemen. En na een kwartier kregen de Luikenaars ook eindelijk wat ze al een hele tijd verdienden: een goal. Mémé Tchité kreeg de bal net binnen de zestien de bal en zelfs al zoekt hij nog naar zijn beste vorm, zo'n kans mist Tchité niet. Hij plaatste de bal mooi buiten bereik van keeper en verdedigers.

Berrier en co beperkten zich daarna tot controlevoetbal. Uitgezonder één of twee hete standjes voor het doel van Bolat kon de Zweedse koploper weinig klaarmaken tegen een gestructureerd Standard dat zelf voldoende kansen afdwong om een ruimere voorsprong te mogen ambiëren. Benteke trof nog de paal en Kanu kopte net naast, maar Standard kan met een goed gevoel naar Zweden afreizen. Deze ploeg moeten ze zeker aankunnen.

Herbeleef Standard - Helsingborgs IF

Europa League

 Vierde voorronde (Heen)