Afrika Cup - overzicht na twee speeldagen: Ivoorkust enige zekerheid

Afrika Cup - overzicht na twee speeldagen: Ivoorkust enige zekerheid
Foto: © SC

Vanaf vanavond spelen de beste Afrikaanse ploegen hun derde wedstrijd in de groepsfase van de Afrika Cup. Wie verzekert zich van een verlengd verblijf in Zuid-Afrika en welke landen moeten naar huis?

Groep A: thuisland dicht bij kwartfinales

In groep A heeft thuisland Zuid-Afrika alles in eigen handen. Een gelijkspel tegen Marokko is na een eerdere 4 op 6 genoeg om door te gaan naar de kwartfinales. Marokko en Kaapverdië zijn bij een overwinning altijd geplaatst en bij een verlies altijd uitgeschakeld. Twee gelijke spelen op speeldag 3 kunnen er nog een moeilijke rekensom van maken, waarbij zelfs de gele kaarten nog van belang kunnen worden.

Angola moet winnen en hopen dat Marokko niet wint van Zuid-Afrika, dus zij staan het dichtst bij een vertrek naar huis.

Groep B: Mbokani moet winnen

Ghana staat er het beste voor in groep B. Met een gelijkspel zijn ze zeker van een verlengd verblijf in Zuid-Afrika en zelfs een kleine nederlaag kan nog genoeg zijn voor de volgende ronde. Normaal gezien zullen Congo en Mali in een onderling duel uitmaken wie meegaat naar de kwartfinales.

Het team van Dieumerci Mbokani is verplicht te winnen tegen Mali. Drie gelijke spelen zijn niet genoeg om door te gaan, dus moet er een driepunter gescoord worden.  

Groep C: Paul Put heeft aan punt genoeg tegen titelverdediger

In groep C een vergelijkbaar scenario met groep A. Burkina Faso heeft na de ruime zege tegen Ethiopië aan een gelijkspel genoeg om door te gaan naar de volgende ronde. Titelverdediger Zambia weet echter dat het best wint om door te gaan naar de kwartfinales, dus het belooft een spannend duel te gaan worden.

Nigeria moet nog aan de bak tegen Ethiopië en is mits winst altijd geplaatst. Dat land is dicht bij de uitschakeling: het moet zelf winnen en hopen dat Zambia dat niet doet.

Groep D: Togo en Tunesië in rechtstreeks duel

Groep D is veruit de duidelijkste in deze Afrika Cup. Ivoorkust heeft met een 6 op 6 de kwalificatie al binnen, terwijl Algerije zonder punten al een vlucht naar huis mocht boeken. In een wedstrijd zonder inzet spelen beide teams tegen elkaar.

Togo en Tunesië maken in een onderling duel uit wie Ivoorkust vervoegt naar de volgende ronde. Togo staat er het beste voor: dankzij een beter doelsaldo hebben zij aan een puntendeling genoeg. Tunesië moet aanvallen en op zoek gaan naar de winst.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

African Cup of Nations

Nieuwste reacties