Competitie: Europa League
Speeldag: Finale
Chelsea wint Europa League
Timothy Collard

Chelsea toonde zich woensdagavond de sterkste in de finale van de Europa League. Benfica speelde ontzettend sterk, maar The Blues waren razend efficiënt. In minuut 93 besliste Branislav Ivanovic de wedstrijd met een rake kopbal.

Benfica zet Chelsea meteen klem

Benfica nam vanaf minuut één het spel in handen en duwde Chelsea meteen terug op de eigen helft. De Portugezen staken de ene aanval na de andere in mekaar en verschenen keer op keer voor doel. Het doel was duidelijk: het spel maken met goed combinatievoetbal, om uiteindelijk doelpuntenmachine Oscar Cardozo in stelling te brengen.

Na amper twee minuten was Cardozo al een eerste keer gevaarlijk. De Paraguayaan torende boven Ivanovic en Cahill uit, maar slaagde er niet in zijn kopbal te kadreren. De toon was meteen gezet en Benfica hield de voet niet van het gaspedaal.

Integendeel, de Portugezen bleven maar komen en de troepen van Rafa Benitez hadden geen antwoord op het vloeiende combinatiespel van Benfica. De aanvallen strandden echter steeds in de zestien van de Engelsen. Ofwel slaagde Rodrigo er niet in op doel te besluiten, ofwel durfde Gaitan niet meteen uithalen, iedere keer opnieuw liep het net mis.

Lampard net niet

Vlak voor de rust kregen de Portugezen ei zo na het deksel op de neus. Frank Lampard kreeg alle tijd en ruimte van de Benfica-defensie en aarzelde niet. De clubtopschutter aller tijden van The Blues haalde staalhard uit en Arthur kon in extremis redding brengen op de verschroeiende uithaal van Lampard.

Ook na de rust waren het de Portugezen die het spel in handen namen. Ze gingen op zoek naar het openingsdoelpunt, maar waren net iets te onmondig in de zone van de waarheid.

Fernando Torres straft mistasten af

Die onmondigheid strafte Chelsea op het uur genadeloos af. Na mistasten van Garay kon Fernando Torres alleen op doel af. Luisao wilde de Spanjaard wel nog neerleggen, maar dat lukte niet meer. Torres bleef sterk op de been, omspeelde Arthur en legde vervolgens beheerst binnen: 0-1.

Benfica leek even aangedaan door de tegentreffer, maar ging evenwel meteen op zoek naar de gelijkmaker. Jorge Jesus voerde een dubbele wissel door en die rendeerde vrijwel meteen. Ola John dwong Azpilicueta tot hands in de eigen zestien. Scheidsrechter Kuipers twijfelde niet en legde de bal op de stip. Cardozo ging achter de bal staan en knalde hem snoeihard binnen in het midden van de goal: 1-1.

Er kwam meer ruimte en beide teams kregen nog één uitgelezen mogelijkheid om de wedstrijd in hun voordeel te beslissen. Cech hield Chelsea recht met een ultieme reflex op een fantastisch schot van Cardozo en de staalharde uithaal van Lampard strandde op de dwarsligger.

Ivanovic kopt Chelsea naar zevende hemel

Verlengingen leken in de maak, maar de Engelsen kregen nog een corner in de derde minuut van de toegevoegde tijd. De bal leek aan alles en iedereen voorbij te gaan, maar aan de tweede paal dook Branislav Ivanovic op. De Serviër torende boven alles en iedereen uit en kopte de bal overhoeks binnen. Chelsea naar de zevende hemel en Benfica lag teneergeslagen op de grasmat.