Interview "Een supporter is de ziel van een club"

"Een supporter is de ziel van een club"
Foto: © SC

Volg België nu via WhatsApp!

Ook de voorzitter van de KBVB tekende present op het feest van de supportersfederaties vorige zaterdag in Charleroi. Voetbalkrant.com had een exclusief gesprek met hem over supporters en de Rode Duivels.

Aernout Van Lindt in Charleroi

De Keersmaecker nam het eerst en vooral op voor de fans en wil niet dat zij de dupe worden in machtsspelletjes. “Zonder fans zouden er geen clubs zijn. Zonder een standpunt te nemen, begrijp ik de frustraties van de supporters, omdat ze het gevoel krijgen dat er met hen wordt gesold. Een supporter is de ziel van een club. Hoe leuk en passioneel het voetbal ook is, de supporters mogen nooit de speelbal worden.”

“Ook bij de Rode Duivels is dat overigens zo. Door de fanclub 1895 en hun belangrijk werk staan de spelers dichter bij de fans. Ook de KBVB heeft nu een goede dialoog met de supporter en we luisteren zeker naar hun opmerkingen.”

“We zullen de fans als voetbalbond ook blijven inlichten over diverse plannen. Ook onze ondersteunende functie voor mensen die in de problemen zitten zullen we blijven uitvoeren.”

“Spelers trekken de kar bij Rode Duivels”

Daarna gingen we verder in op de successen die de Rode Duivels momenteel beleven. Twee jaar geleden moest je volgens De Keersmaecker nog een masochist zijn om voorzitter te willen zijn van de Belgische voetbalbond, nu is het vooral enorm genieten.

“Wat we nu meemaken qua fanbeleving met de Rode Duivels is echt du jamais vu. Ik heb mij laten vertellen dat er zelfs na het WK van 1986, onze hoogdagen, niet zo’n beleving was als nu. Na dat WK was er een oefenpartij in Brussel en was het stadion maar voor de helft gevuld. Dat zie je nu niet meer. We zijn er in geslaagd om vijf keer op rij ons stadion uitverkocht te zien.”

“Als je ook ziet wat er na de wedstrijd tegen Servië gebeurde, weet je dat het goed zit. De spelers en fans feesten alsof de kwalificatie al binnen was. Een halfuur na de wedstrijd zat het stadion nog steeds vol en de rondgang van de spelers was iets uniek.”

“Ook de Duiveluitdagingen slagen steeds. Deze zijn – en dat wil ik nogmaals benadrukken – niet opgelegd door de bond. Boondoggle nam het initiatief, maar het zijn de spelers die de kar trekken en zo voor een succes zorgen. Zij dagen de supporters namelijk uit en zorgen zo voor een binding tussen spelers en fans.”

“Geen toerist op WK”

“Het geloof in deze Rode Duivels groeit, ook in het buitenland. Ook de spelers zelf geloven er in, maar we moeten de voeten op de grond houden. Als we naar Brazilië gaan, zal dat niet als toerist zijn. Misschien kunnen we ver geraken, als we de eerste ronde overleven.”

“We hebben een aantal fantastische doelmannen, wat altijd al een goede basis is voor een team. En ook op alle andere plaatsen hebben we een luxe, waardoor we een hele sterke bank hebben. Dat is in het huidige voetbal enorm belangrijk.”

Morgen krijgt u hier op Voetbalkrant.com nog een uitleg van De Keersmaecker over de doelen die de KBVB zichzelf heeft gesteld voor de komende jaren.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties