Reportage "We gaan naar Brazilië om te stunten"

Manuel Gonzalez
Manuel Gonzalez
| 2 reacties
"We gaan naar Brazilië om te stunten"
Foto: © SC

Volg België nu via WhatsApp!

België leek de voorbije dagen een ware voetbalnatie. Ook gisteren zat het Koning Boudewijnstadion opnieuw afgeladen vol. Maar wat drijft de fans om keer op keer de sjaal en muts op te nemen en hun stem schor te schreeuwen?

Cédric De Volder in Deinze

De Rode Duivels gaven de afgelopen maanden hun visitekaartje af aan de voetbalelite. De troepen van Marc Wilmots stoomden met een 26 op 30 door hun kwalificatiepoule. Enkel Kroatië en Wales slaagden erin Vincent Kompany en co onderweg enkele puntjes af te snoepen.

Maar de nationale ploeg raasde niet alleen richting het wereldkampioenschap van volgend kalenderjaar in Brazilië. Elke wedstrijd opnieuw kon het team rekenen op de steun van tienduizenden enthousiaste fans. Voetbalkrant.com nam gisteren een kijkje bij 'The Red Devils Deinze' en hun voorbereiding op de partij tegen Wales.

Het voetbalfeest begon al enkele uren voor de afreis naar Brussel. Xavier en Ginette ontvangen de fans maar al te graag in hun café 't Bachtenaerke. "Ik heb nooit getwijfeld toen de supportersclub me vroeg om van het café hun uitvalsbasis te maken", vertelt de herbergier. "Onze taverne is ook al een vaste stek voor een fanclub van KMSK Deinze. Bovendien is het leuk om alle Belgische fans over de vloer te krijgen."

De sfeer zat er al meteen goed in en daar horen natuurlijk de nodige vaten bier bij. Maar wat denken de fans zelf over onze kansen in Zuid-Amerika? "We gaan naar Brazilië om te stunten", klinkt het in koor. "Waarom zouden we Spanje op een goede dag niet kunnen verslaan? Onze Duivels moeten van niemand schrik hebben!"

"We zijn eigenlijk een vrij jonge club", vertelt bestuurslid Dominique Suys terwijl hij broodjes uitdeelt. "Al tellen we op een jaar tijd toch al een kleine honderd leden. En we zijn geen zetelsupporters, hé. (lacht) Hoe 'The Red Devils Deinze' zijn ontstaan? Ik en enkele vrienden wilden de nationale ploeg volgen. Het liep allemaal een beetje uit de hand en vandaag zijn we de enige erkende supportersclub in Deinze."

Geert Coppens en Lode Dhaenens zijn dan weer de mascottes van de bende. Beide heren missen geen enkele wedstrijd van de Rode Duivels. "Die voetballers zorgden toch voor een serieuze stunt", lacht Geert. "We gaan dus wel naar het WK, hé! Of ik erbij zal zijn in Zuid-Amerika? Ik ga alvast mijn best doen. Hopelijk kan ik op wat goodwill rekenen van mijn baas." (knipoogt)

"De mooiste momenten tijdens de voorbije kwalificatiecampagne beleefde ik toch in Schotland", gaat Lode, die in het dagelijkse leven een broodjeszaak uitbaat, verder. "In Glasgow vierden we vijf dagen lang feest. Vooral de samenhorigheid was opvallend. Vlamingen, Walen en Brusselaars vierden op straat de successen van de Rode Duivels. Schitterend, toch?"

Ondertussen was het al tijd om richting de Heizel te vertrekken. De chauffeur kijkt alvast geamuseerd toe terwijl de olijke bende zijn bus opstapt. "Het is dezelfde als anders", roept één van de jongens. "Allé, vooruit. Pintje?"

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties