Competitie: EK Futsal
Speeldag: Speeldag 2
Ricardinho tovert Oranje uit het tornooi
Sander De Graeve

De match tussen Nederland en Portugal was de laatste kans voor Oranje om door te stoten naar de kwartfinales. Oranje stootte echter op een geniale Ricardinho die assists in het rond strooide. 0-5 was het zware verdict.

Sander De Graeve in Antwerpen

Na een spannende, maar saaie partij tussen Oekraïne en Roemenië liep de zaal vol voor Nederland tegen Portugal. Vooral de Portugezen waren talrijk aanwezig om hun team aan te moedigen. De match ontplofte meteen. In de eerste vier minuten gebeurde er al meer dan in de volledige wedstrijd tussen Oekraïne en Roemenië.

Nederland begon gedreven aan de match en kreeg op enthousiasme enkele kansen. Twee maal doelman Benedito en één maal de paal brachten redding voor de troepen van Jorge Gomes Braz. Na dat sterke Nederlandse begin nam Portugal de match resoluut in handen.

De Magiër

Bij Portugal viel ene Da Silva Braga Ricardo Filipe meteen op. De nummer tien van Portugal, voor het gemak Ricardinho genoemd, speelde duchtig met de voeten van de hele Nederlandse ploeg. Perfecte inspeelpasses, geweldige dribbels, sluwe loopbewegingen, de Portugees kon alles. Propaganda voor het Futsal was het. 'De Magiër' werd in 2010 al eens verkozen tot beste speler ter wereld.

Terug naar de wedstrijd nu, na opnieuw een splijtende pas van Ricardinho knalde Cardinal de bal richting tweede paal. Joao Matos nam het dankbaar aan, typische futsalgoal en Portugal op een 0-1 voorsprong.

Dubbele voorsprong bij rust

Goed zeven minuten later maakte Joel de voorsprong al wat comfortabeler voor de Portugezen. Met een kanonskogel van net voorbij de middellijn maakte Joel er 0-2 van. Na nog wat elastico's en ander getover van Ricardinho konden we eindelijk even op adem komen tijdens een kwartiertje rust.

In de tweede helft liep het allemaal wat stroever bij Portugal. Ricardinho ging ook al eens op de bank zitten. In de eerste helft kwam hij er haast nooit af. Nederland rook een kans en kwam stevig opzetten. Met een prachtige vrije trap lukte El Ghannouti de aansluitingstreffer, maar het feestje ging niet door. De bal werd immers niet aangeraakt en het ging om een onrechtstreekse vrijschop.

Ricardinho maakt het af

Daarna vond Ricardinho het welletjes. Met drie assists in evenveel minuten zette hij de puntjes op de i, voor zover dat nog nodig was. We onthouden dat Nederland uit het EK ligt en dat Portugal zonder Ricardinho niet bijster veel voorstelt.

Herbeleef Nederland (futsal) - Portugal (futsal)