WK 2002 vs WK 2014: acht 'buitenlanders' versus drie 'binnenlanders'

Caroline Tonnelier
| 56 reacties
WK 2002 vs WK 2014: acht 'buitenlanders' versus drie 'binnenlanders'
Foto: © Photonews

Volg België nu via WhatsApp!

Het is al twaalf jaar geleden dat de Rode Duivels er nog eens bij waren op het WK en intussen is er heel wat veranderd. In vergelijking met de selectie voor Japan en Zuid-Korea valt vooral de enorme stijging in het aantal 'buitenlanders' op.

De selectie van Waseige bestond voornamelijk uit spelers uit de Belgische competitie. Slechts acht spelers waren actief buiten de landsgrenzen. De buitenlandse avonturen van de toenmalige Rode Duivels bleven beperkt tot onze buurlanden Frankrijk, Engeland, Duitsland en Nederland. Van de spelers uit de vaderlandse competitie waren er bovendien een aantal actief bij de mindere goden, wat nu zo goed als ondenkbaar is. 

Het contrast met de huidige generatie is dus groot. Verschillende toptalenten zijn aan de slag bij absolute topclubs en zijn daar zelfs sterkhouder. In de selectie van Wilmots zijn slechts drie spelers opgenomen die voor een Belgische club uitkomen. Als Casteels op tijd fit raakt, valt een van hen nog af. Op de reservelijst staan wel nog vier spelers uit de Jupiler Pro League. 

Deze mannen waren erbij in 2002:

Doelmannen: Geert De Vlieger (Willem II), Frédéric Herpoel (AA Gent), Francky Vandendriessche (Moeskroen)

Verdedigers: Eric Deflandre (Lyon), Daniël Van Buyten (Marseille), Nico Van Kerckhoven (Schalke 04), Eric Van Meir (Standard), Jacky Peeters (AA Gent), Peter Van Der Heyden (Club Brugge), Glen De Boeck (Anderlecht)

Middenvelders: Gaëtan Englebert (Club Brugge), Timmy Simons (Club Brugge), Sven Vermant (Schalke 04), Bart Goor (Hertha Berlijn), Marc Wilmots (Schalke 04), Bernd Thijs (RC Genk), Yves Vanderhaeghe (Anderlecht), Johan Walem (Standard)

Aanvallers: Branko Strupar (Derby County), Mbo Mpenza (Moeskroen), Wesley Sonck (RC Genk), Gert Verheyen (Club Brugge)

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties