nedNederland
chiChili
Datum: 23/06/2014 18:00
Competitie: WK
Speeldag: Speeldag 3
Stadion: Arena de Sao Paulo
Nederland klopt nu ook Chili en begint favorietenrol te krijgen
Nederland klopt nu ook Chili en begint favorietenrol te krijgen
Foto: © Photonews

Iedereen was onder de indruk door Chili na hun prestatie tegen Spanje. Het zou dan ook een clash worden met onze noorderburen. De wedstrijd loste de verwachtingen maar half in, maar Nederland won wel weer met realistisch voetbal. Iets wat in het verleden ontbrak. Wordt dit Oranje de verrassing?

Johan Walckiers in Sao Paulo

Nederland slachtte Spanje af in hun eerste groepsmatch, Chili deed hetzelfde in hun tweede. Beide ploegen wonnen ook van Australië en dus was het onderling duel beslissend voor de groepswinst en het mogelijk ontwijken van Brazilië in de achtste finales. Van Gaal had wel veranderingen doorgevoerd: Kuyt, Lens en Wijnaldum maakten hun opwachting door de blessure van Indi en de schorsing van Van Persie.

Chili halfuur beter, Nederland wacht op Robben

Chileens bondscoach Sampaoli begon met zijn beste elf en paste weer niet aan de tegenstander aan. Na een halfuur had Nederland nog niet één kans gehad, maar belangrijker: Robben en Sneijder geraakten amper in de match en Lens lag meer op de grond dan wat anders. Chili joeg weer en voerde de druk steeds hoger op. Niet dat ze zelf grote kansen bij elkaar voetbalden, maar je voelde dat het beter in elkaar zat bij de Zuid-Amerikanen.

Maar na dat halfuur begon Robben ineens te draaien en dan weet je dat het alle hens aan dek is. De aanvaller van Bayern lokte fouten uit, zette rushes in, maar was zelf ongelukkig in de afwerking toen zijn ren vanop de eigen helft niet beloond werd: zijn schuiver ging net naast. Aan de overkant kopte Guttierez een vrijschop net naast. Weinig kansen die eerste helft, maar wel leuk om volgen door de inzet en de scherpte van beide ploegen.

Allemaal wat minder

De tweede helft was heel wat minder en beide ploegen leken tevreden met een gelijkspel. Het tempo ging omlaag, kansen waren nog amper te bespeuren en de bal verbleef meer in de buurt van de middenlijn dan iets verderop richting zestien meter. Veel duels en fouten wel en dat maakte het allemaal wat irritanter.

Maar ja, op dit WK wordt er altijd wel gescoord. En dus ook in Nederland-Chili. En het moet gezegd: onze noorderburen wilden het blijkbaar meer dan Chili, want ze bleven jagen op die goal. Na een serieuze waarschuwing van Depay was Chili blijkbaar nog niet geleerd. Janmaat mocht vrij voorzetten en de ideale assist afleveren voor Leroy Fer. Met een serieuze nekslag maakte brak die de wedstrijd open.

Chili probeerde het te keren, maar liep in de absolute slotfase op de ideale counter van Robben. Die vond Depay voor doel en dus 2-0. Dit Nederland speelt anders dan op de vorige WK's en kan een wedstrijd perfect indelen. Het hoeft niet te domineren om te winnen, maar kan realistisch voetbal op de mat leggen.

Nu afwachten wat Brazilië straks doet tegen Kameroen, maar dat mag normaal geen probleem zijn. Grote kans dus dat Nederland de favoriet ontwijkt en dat het moet uitkomen tegen de winnaar van Mexico-Kroatië. Het wordt dus ook uitkijken naar de clash tussen de twee Zuid-Amerikaanse ploegen.

Opstellingen

Nederland Nederland

  Speler G Beoordeel
Cillessen Jasper 90' -
Vlaar Ron 90' -
De Vrij Stefan 90' -
Blind Daley   90' -
de Jong Nigel 90' -
Janmaat Daryl A 90' -
Sneijder Wesley 75' -
Robben Arjen A 90' -
Kuyt Dirk 89' -
Wijnaldum Georginio 90' -
Lens Jeremain 69' -
  Bank G Beoordeel
Depay Memphis āš½ 21' -
Fer Leroy āš½ 15' -
Kongolo Terence 1'  
Verhaegh Paul -  
Veltman Joel -  
de Guzman Jonathan -  
Krul Tim -  
Vorm Michel -  
Huntelaar Klaas Jan -  
Clasie Jordy -  

Chili Chili

  Speler G Beoordeel
Bravo MuƱoz Claudio Andres 90' -
Medel Soto Gary Alexis 90' -
Mena Eugenio 90' -
Diaz Rojas Marcelo Alfonso 90' -
Jara Gonzalo 90' -
Silva Gajardo Francisco AndrĆ©s   70' -
GutiƩrrez Leiva Felipe Alejandro 45' -
ArƔnguiz Sandoval Charles Mariano 90' -
Isla Mauricio Anibal 90' -
SƔnchez Alexis 90' -
Vargas Rojas Eduardo JesĆŗs 81' -
  Bank G Beoordeel
Beausejour Jean 45' -
Valdivia Jorge 20' -
Pinilla Ferrera Mauricio Ricardo 9'  
Fuenzalida Jose -  
Toselli Christopher -  
Herrera Johnny -  
Carmona Carlos Emilio Tello -  
Arturo Vidal -  
Rojas Jose -  
Paredes Esteban -  
Albornoz Miiko -  
Orellana Fabian Ariel Valenzuela -  
Herbeleef Nederland - Chili

Vooraf