Datum: 08/07/2014 22:00
Competitie: WK
Speeldag: Halve Finales
Stadion: Estadio Mineirao
Duitse machine maakt Brazilië compleet belachelijk, natie in rouw
Duitse machine maakt Brazilië compleet belachelijk, natie in rouw
Foto: © Photonews

Duitsland heeft eigenhandig de schande van 1950 weggevaagd, om er een nieuwe in de plaats te geven aan een natie in diepe rouw. Met kinderlijk makkelijk voetbal tikte het de Brazilianen helemaal weg: 7-1 is niet eens een overdreven score.

Door Aernout Van Lindt

Brazilië verloor in eigen huis niet meer sinds 1975, dus wou het ook in de halve finales van het WK even komaf maken met Duitsland op weg naar een mogelijk unieke finale tegen Argentinië. Om dan - na het drama van 1950 toen de finale verloren ging tegen Uruguay - komaf te maken met alle drama's uit het verleden. 

Toch stond het gesternte niet al te goed, omdat superster Neymar er door een knie van Zuniga in de rug niet bij kon zijn: hij ligt uitgeteld met een gebroken ruggenwervel in een ziekenhuis. Belangrijker misschien nog voor het verhaal van deze unieke match is echter de afwezigheid van de geschorste Thiago Silva.

Forfaitcijfers na een halfuur, record Klose

Na een studieronde van een minuut of acht nam Duitsland de wedstrijd in handen. De eerste prik werd nog afgeweerd, de tweede was het al raak. Een corner van Kroos werd aan de tweede paal door Müller makkelijk binnengetrapt. Helemaal alleen stond hij, omdat er toen al geen organisatie zat in de Braziliaanse defensie. Meteen zijn tiende doelpunt op een WK al.

En het ging van kwaad naar erger. In enkele dolle minuten, waarin geen enkele Braziliaan een bal juist tikte. Eerst was het aan Klose om zijn zestiende WK-goal ooit tegen de touwen te prikken - waardoor hij nu alleenheerser is en de ... Braziliaan Ronaldo voorbij is. Elk record moest er inderdaad werkelijk aan. Twee keer Kroos en Khedira tikten kinderlijk simpel de forfaitcijfers nog voor het halfuur op het bord.

Duitsland op wandeltempo naar 7-0, Oscar redt eer

Dat was meteen voldoende voor de Duitsers. Zeker na de koffie gingen ze op een lager tempo spelen - uitrusten voor de finale, nu al. Het thuisland kwam even opzetten, maar de schoten van Oscar en Paulinho werden allemaal gestopt door een alweer sterk spelende Neuer.

Niet dat hij veel hoefde te doen, maar de drie-vier keer dat hij er moest staan, was hij er wel. Tekenend ook dat hij bij de eerredder van Oscar in blessuretijd toch nog baalde als een stekker. 

Ook tekenend: de manier waarop David Luiz uit pure frustratie naar de knie van Müller trapte en zelfs die niet kon raken. Appeltje-eitje voor Die Mannschaft, dat via invaller Schürlle tussendoor de score nog tot 7-0 had laten oplopen. Het vertrouwen richting finale zal groot zijn, ondertussen is het wonden likken voor een natie in rouw.

Opstellingen

Brazilië Brazilië

  Speler G Beoordeel
Julio Cesar 90' -
Maicon 90' -
Luiz David 90' -
Dante Bonfim   90' -
Marcelo A 90' -
Fernandinho 45' -
Gustavo Luiz 90' -
Oscar 90' -
Hulk 45' -
Fred 70' -
Bernard 90' -
  Bank G Beoordeel
Paulinho 45' -
Ramires 45' -
Willian 20' -
Jefferson -  
Victor -  
Hernanes -  
Henrique -  
Jo -  
Maxwell -  
Alves Daniel -  

Duitsland Duitsland

  Speler G Beoordeel
Neuer Manuel 90' -
Lahm Philipp A A 90' -
Boateng Jérôme 90' -
Hummels Mats 45' -
Höwedes Benedikt 90' -
Schweinsteiger Bastian 90' -
Khedira SamiA 76' -
Kroos Toni ⚽ ⚽ A 90' -
Müller ThomasA 90' -
Klose Miroslav 58' -
Özil Mesut A 90' -
  Bank G Beoordeel
Mertesacker Per 45' -
Schürrle André ⚽ ⚽ 32' -
Draxler Julian 14' -
Kramer Christoph -  
Ginter Matthias -  
Durm Eric -  
Zieler Ron-Robert -  
Götze Mario -  
Großkreutz Kevin -  
Podolski Lukas -  
Weidenfeller Roman -  
Herbeleef Brazilië - Duitsland

Vooraf

WK