Gouden wissel Tadic bezorgt Southampton 3e plaats

Jeroen Evens

Het laatste duel dat geprogrammeerd stond op de 21e speeldag in de Premier League werd ook het interessantste duel. Southampton versloeg Manchester United met 0-1, en klimt zo over The Red Devils naar de derde plaats in de stand.

• Southampton wint voor de eerste keer in 27 jaar op Old Trafford
  • Tadic 'gouden wissel'
  • Alderweireld valt geblesseerd uit
  • Van Gaal staat derde plaats af aan Koeman

Het duel tussen de twee Nederlandse trainers beloofde enorm belangrijk te worden voor het klassement. Er stond voor de wedstrijd namelijk maar één puntje verschil tussen beide ploegen. Geen Marouane Fellaini aan de aftrap bij United, maar een middenveld dat werd bevolkt door Carrick, Di Maria, Blind en Mata.

Het werd een teleurstellende eerste helft, beide doelmannen De Gea als Forster moesten in de eerste helft geen enkele belangrijke redding verrichten. Toby Alderweireld, de enige belg op het veld, moest na twintig minuten wegens een blessure het veld verlaten (lees hier).

Beide ploegen konden slechts één keer dreigen voor rust. Een schot van Robin van Persie werd geblokkeerd door Florin Gardos, de vervanger van Alderweireld, en Clyne (Southampton) kwam in het begin van de wedstrijd onsuccesvol dreigen.

Aan dat saaie spelbeeld kwam een einde met de inbreng van Dusan Tadic. Slechts zes minuten na zijn invalbeurt bezorgde hij Southampton de zege met het enige doelpunt van de wedstrijd. De linksvoetige Serviër zette Graziano Pellè alleen voor De Gea. De paal verhinderde in eerste instantie nog het doelpunt, maar Tadic stond goed geplaatst om de herneming binnen te schieten. De mosterd voor zijn viering haalde Tadic bij een bekende Italiaan. Oordeelt u zelf maar.

In de slotfase zette de thuisploeg alles op alles om nog een punt te bemachtigen. Blind gaf tot twee keer toe Juan Mata de kans om gelijk te maken, maar de Spanjaard bleek niet zijn dagje te hebben en schoot naast en over het doel. Southampton won zo voor de eerste keer in 27 jaar op Old Trafford, en klimt over United naar de derde plaats in de rangschikking.