Spanje boven in Europa: vier op vier voor La Liga

Spanje boven in Europa: vier op vier voor La Liga
Foto: © photonews

Barcelona won zaterdag voor de vijfde keer de Champions League en zette daarmee de heerschappij van Spanje in het Europees voetbal extra in de verf. Het was al de vijftiende keer dat een ploeg uit de Primera Division de eindwinst pakte.

Spanje stond al bovenaan de lijst, maar heeft nu zijn voorsprong op Italië nog wat vergroot. De clubs uit de Serie A pakten samen al twaalf zeges.

Twee Spaanse clubs zijn verantwoordelijk voor die successen: Real Madrid won al tien keer, Barcelona zit nu aan vijf. Daarmee staan de Catalanen nu op een gedeelde derde plaats, samen met Bayern en Liverpool.

Twee keer op rij

Het is ook de eerste keer sinds de omvorming van de Europacup 1 naar de Champions League dat de eindzege twee keer op rij naar hetzelfde land gaat.

Vorig jaar hadden we zelfs een volledig Spaanse finale, met Real en Atlético Madrid. Dit seizoen was de Koninklijke er opnieuw dicht bij, maar stak Juventus toch een stokje voor een zoveelste clash tussen Barcelona en Real.

De Europa League is al helemaal een Spaanse speeltuin geworden. Sevilla volgde zichzelf op als eindwinnaar en is met vier eindzeges recordhouder. 

Sinds 2004 ging de winst in de Europa League al zeven keer richting Spanje. Valencia gaf in 2004 het goede voorbeeld, Sevilla won in 2006, 2007, 2014 en 2015. Tussendoor won ook Atlético Madrid twee keer: in 2010 en 2012. 

De voorbije twee seizoenen gingen op die manier alle prijzen richting Spanje. In 2013 bleef het land zonder Europese beker achter, maar sindsdien pakten ze dus alle trofeeën.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Champions League

Nieuwste reacties