Jonge Duivels schrijven geschiedenis: halve finale op WK!

Jonge Duivels schrijven geschiedenis: halve finale op WK!
Foto: © SC

De jonge Rode Duivels hebben geschiedenis geschreven op het WK voor spelers tot 17 jaar in Chili. België versloeg Costa Rica met het kleinste verschil en staat zo in de halve finales. Donderdagavond wacht Mali.

De troepen van Bob Browaeys hadden al geschiedenis geschreven door de kwartfinales te bereiken van het WK: nooit eerder raakte een jeugdteam zover op wereldniveau. En met Costa Rica was de tegenstander niet eens onhaalbaar. Het WK 1986 van de Rode Duivels werd af en toe in herinnering gebracht.

En de jonge Duivels toonden van meet af aan dat ze echt wel gekomen waren om te winnen in Chili. Tegen een stug Costa Rica - 5-3-2 en loerend op counters en stilstaande fases - was het moeilijk om er door te komen. De eerste grote kans was zelfs voor de Midden-Amerikanen: Teunckens moest Hernandez tot twee keer na elkaar het scoren beletten.

Aan de overkant was het wél snel raak. Iets voor het halfuur maakte Dante Rigo een vrije trap op ronduit fenomenale wijze af. Ryckaert leek te trappen, maar het was de jongeling van PSV die rond de muur in doel werkte. Meteen ook de ruststand in een eerste helft waarin de Duivels ook dominanter waren.

Na de koffie zakte het spel wat in. Brugge-doelman Teunckens moest nog even goed uit zijn doel komen na een foutje van Faes, aan de overkant was invaller Vanzeir meteen gevaarlijk. Maar een bevrijdende 2-0? Dat zat er niet meteen in.

Wild Costa Rica, Duivels houden stand

De Costa Ricanen gingen steeds meer de bal opeisen, terwijl België begon achteruit te zakken. Arboine kwam het dichtst bij de gelijkmaker, Teunckens sloeg nog een afgeweken vrije trap uit zijn kooi.

Maar de Midden-Amerikanen kwamen vooral een paar keer fel ingevlogen - zeker Eduardo Juarez had een rode kaart kunnen krijgen voor een aanslag op Riga - en er waren nog een flink aantal opstootjes. 

Aan de score veranderde er echter niets meer, waardoor de jonge Duivels dankzij een overwinning met het kleinste verschil naar de halve finales mogen. Daarin wacht donderdag om 21 uur Belgische tijd Mali. Daartegen speelden de Belgen in de groepsfase al 0-0 gelijk, al was Mali toen baas met 26 kansen tegen 2. Nigeria en Mexico spelen in de andere halve finale tegen elkaar.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa

Nieuwste reacties