Competitie: Vriendschappelijke interlands

Rode Duivels verslaan topland Italië: 3-1 in het Koning Boudewijnstadion

De Rode Duivels speelden in een daverend Koning Boudewijnstadion hun eerste oefenmatch in aanloop naar het EK 2016 in Frankrijk. Door winst kunnen we blijven dromen van een verlengd verblijf helemaal bovenaan de wereldranglijst, maar het spel zal toch nog beter moeten als we Europa willen veroveren.

• Moeilijke beginfase voor Rode Duivels, Candreva de held
  • Mignolet houdt Belgen in de wedstrijd
  • De Bruyne en ingevallen Batshuayi maken het verschil

Als je op een EK de halve finale of meer wil halen, dan moeten landen van het niveau van Italië - en Spanje dinsdag - ook voor de bijl. Een eerste graadmeter dus voor de Rode Duivels, al misten die met Courtois, Kompany en Mertens toch wel een aantal belangrijke pionnen. Vertonghen raakte wel fit, Cavanda en Carrasco kregen hun kans op de rechterflank.

Cavanda tureluurs

Die nieuwe rechtsachter kwam meteen een wereldtopper tegen in de persoon van Antonio Candreva. De middenvelder van Lazio dartelde de jonge Belg helemaal tureluurs. Na twee minuten scoorde hij al, omdat na een puike parade van Mignolet op Pellè enkel hij klaar stond aan de tweede paal.

En het ging verder: een lobje over Cavanda, een strakke voorzet richting een te verraste Eder en ook Parolo kreeg kansen aangeboden van de linkse winger van dienst. Geluk en een schitterende redding van Mignolet voorkwamen een snelle 0-2, de eerste de beste corner van de Belgen was genoeg voor de gelijkmaker.

Mooie herdenking aan Heizeldrama

Op z'n Belgisch: zuinig, maar efficiënt. Romelu Lukaku liep op 62 minuten de longen bijna drie keer uit zijn lijf, om op zoek te gaan naar kansen. Doeltreffend was het zelden, maar hij heeft aan de bondscoach wel laten zien dat hij ook meer kan zijn dan een targetman. Opvallend ook: na 35 minuten al vier gele kaarten in een vriendschappelijke match.

Hét moment was misschien wel de minuut applaus voor de 39 overleden mensen tijdens het Heizeldrama, dertig jaar geleden. Beide supportersscharen, maar ook de spelers op het veld hielden er even een minuutje mee op. Zo werd het menselijke boven het sportieve gezet. In het licht van het lang niet zo wervelende spel van de Rode Duivels misschien maar beter zo.

Ook na de koffie waren de bezoekers in een gesloten wedstrijd aanvankelijk lichtjes baas, maar Eder en Pellè zagen de lat en alweer een erg sterke Mignolet roet in het eten strooien. Van Duivelse zijde geen feestje à la Like Mike en Dimitri Vegas, maar eerder een klassiek recept: geen house, maar Strauss. André Rieu speelde in Paleis 12 naar het schijnt de pannen van het dak.

Mission accomplished: dank u Kevin en Michy!

De Duivels op zich niet, maar toen Michy Batshuayi 27 minuten voor tijd zijn kans kreeg, gebeurde er wel iets op en naast het veld. Een verhakkelde poging werd een assist voor De Bruyne, tien minuten voor tijd zette hij zelf het kersje op de taart. 40 minuten Rode Duivel, 2 goals: zou hij dan toch in vorm zijn?

De supporters dansten en droomden zich al een weg naar de EK-finale, op het veld tikten de Duivels de resterende tijd mooi rond. De nummer 1 van de wereld deed zijn naam eer aan, de Duivels mogen blijven dromen van een verlengd verblijf helemaal bovenaan de FIFA-ranglijst.