porPortugal
fraFrankrijk
1-0
Datum: 10/07/2016 21:00
Competitie: EK
Speeldag: Finale
Stadion: Stade de France
Geschiedenis: Eder schenkt Portugal en onfortuinlijke Ronaldo Europese titel

Portugal wint na verlengingen van Frankrijk en is Europees kampioen

Geschiedenis: Eder schenkt Portugal en onfortuinlijke Ronaldo Europese titel
Foto: © photonews

Portugal heeft het gedaan! Een doelpunt van Eder in de verlengingen was voldoende om voor de 1-0 te zorgen en zo de Portugezen de Europese titel te gunnen.

De tranen van Cristiano Ronaldo. Zonder CR7 was Portugal nooit of te nimmer in de finale geraakt. De kopbal tegen Wales of veel eerder nog de hakbal tegen Hongarije waren van levensbelang voor zijn team en land. "Ik wil eens iets winnen met Portugal", aldus de superster.

Twaalf jaar geleden jankte CR7 in eigen land na de verloren finale tegen Griekenland. "Ik hoop zondag ook te wenen, maar dan tranen van geluk", gaf Ronaldo vooraf aan. Niet dus: na 7 minuten was er een harde botsing/duel met Payet, daarna een dik kwartier hinkelen over het veld en dan het besef dat het over was. Alweer geen hoofdrol in een finale voor de Portugees.

Restte de vraag wie dan wél die hoofdrol zou gaan opeisen. Sissoko deed zijn stinkende best en schoot ook een paar keer op doel, er waren flinke kansen voor Griezmann en Giroud, maar allen botsten ze op een sterke Rui Patricio. Wie had ooit nog gedacht dat een Portugese doelman belangrijk zou zijn voor zijn land in de positieve zin?

Aan de overkant toonde Quaresma - de vervanger van Ronaldo - op geen enkel moment dat hij echt kon gaan dreigen, al was er plots wel een flukse omhaal. Het was tekenend voor de wedstrijd: Portugal schermde alles af en loerde op een mogelijkheid met een flits. In minuut 92 leken we dan tóch nog een winnaar te krijgen, maar invaller Gignac mikte vol op de paal. Verlengingen dus.

In dat halfuurtje extra kregen we dan alsnog wat meer kansen. En die kwamen vooral van de sterk ingevallen Eder. Niet van de bal te zetten, groot, stevig en kopbalkrachtig. Zijn kopbal ging er eerst niet in, de afstandsknal in minuut 109 wel. Frankrijk moest vol aan de bak, Deschamps bracht Martial nog in ... en die miste nog een dot van een kans.

En zo dan toch de tranen van geluk voor Cristiano Ronaldo, die in de verlengingen hoe langer hoe meer een T2 werd en zijn spelers/ploegmaats met raad en daad bij stond. Gebetenheid, gretigheid en dan de ontlading. Zes keer gelijkspelen na 90 minuten en 1 keer winnen, anno 2016 kan dat voldoende zijn voor een Europese titel.

Opstellingen

Portugal Portugal

  Speler G Beoordeel
Rui Patricio   90' -
Cédric   90' -
Pepe 90' -
José Fonte   90' -
Guerreiro Raphaël   90' -
Carvalho William   90' -
Renato Sanches 79' -
Silva Adrien 66' -
João Mário   90' -
Nani 90' -
Ronaldo Cristiano 25' -
  Bank G Beoordeel
Quaresma Ricardo 65' -
Moutinho Joao A 24' -
Eder 11' -
Rafa Silva -  
Gomes André -  
Lopes Anthony -  
Bruno Alves -  
Vieirinha -  
Eduardo -  
Eliseu -  
Danilo -  

Frankrijk Frankrijk

  Speler G Beoordeel
Lloris Hugo 90' -
Sagna Bakary 90' -
Koscielny Laurent   90' -
Umtiti Samuel   90' -
Evra Patrice 90' -
Pogba Paul   90' -
Matuidi Blaise   90' -
Griezmann Antoine 90' -
Sissoko Moussa 110' -
Giroud Olivier 78' -
Payet Dimitri 58' -
  Bank G Beoordeel
Coman Kingsley 32' -
Gignac André-Pierre 12' -
Cabaye Yohan -  
Martial Anthony -  
Mangala Eliaquim -  
Rami Adil -  
Schneiderlin Morgan -  
Jallet Christophe -  
Costil Benoît -  
Digne Lucas -  
Mandanda Steve -  
Kante N'Golo -  
Herbeleef Portugal - Frankrijk

EK