Cristiano Ronaldo: de koning van de hattrick (op de grote momenten)

Simon Wauters

Cristiano Ronaldo: love him or hate him. Maar niemand kan om de cijfers van de Portugees heen. Woensdagavond scoorde hij al de 53e hattrick uit zijn carrière.

Portugal won in de halve finale van de Nations League met 3-1 van Zwitserland. Ronaldo scoorde de drie Portugese goals.

Een hattrick scoren is één ding. Een belangrijke hattrick scoren is twee. En laat dat de laatste jaren nu net het specialisatiegebied van CR7 zijn.

Ronaldo scoorde dit seizoen één hattrick voor Juventus. In de 1/8e finale van de Champions League verloor de Oude Dame de heenwedstrijd met 2-0 op het veld van Atlético Madrid. In de terugwedstrijd won Juventus met 3-0. Drie keer Ronaldo.

2016-2017

In het seizoen 2016-2017 scoorde Ronaldo drie cruciale hattricks. In de kwartfinale van de Champions League lukte hij tegen Bayern München zijn tweede en derde van de avond in de verlengingen. In de heenwedstrijd van de halve finale scoorde hij de drie doelpunten in de 3-0 overwinning tegen Atlético. Boeken toe voor de Spanjaarden.

In finale van het WK voor clubs tegen Kashima Antlers zette hij een 1-2 achterstand met een hattrick om in een 4-2 overwinning.

2015-2016

Een jaar eerder verloor Real Madrid de kwartfinale van de Champions League verrassend met 2-0 van Wolfsburg. In de terugwedstrijd won Real met 3-0. Ronaldo scoorde alle doelpunten. Net als het jaar nadien won Real uiteindelijk de Champions League.

2014-2015

In het seizoen 2014-2015 scoorde hij zowaar geen ‘cruciale’ hattrick. Toch lukte hij maar liefst acht keer minstens drie doelpunten in de competitie.  Tegen Elche scoorde hij vier keer, tegen Granada vijf. Hij sloot de competitie af met drie hattricks in de laatste vier wedstrijden.

Portugal

Ook voor Portugal scoorde hij al een aantal belangrijke en minder belangrijke hattricks. In 2013 speelden de Portugezen barragewedstrijden voor het WK 2014.

Nadat hij thuis het enige doelpunt had gemaakt tegen Zweden, bracht hij Portugal ook op verplaatsing op voorsprong. Zweden kwam echter 2-1 voor en had nog maar één doelpunt nodig om het WK te halen, tot Ronaldo zijn hattrick vervolledigde en Portugal de 2-3 zege schonk.

Ook op het WK van 2018 scoorde hij een hattrick: hij bezorgde zijn land een punt in de eerste groepswedstrijd tegen Spanje. Hij scoorde toen na vier minuten, op slag van rust én een heerlijke vrije trap in de voorlaatste minuut.