Speeldag: Finale
Stadion: Vicenté Calderon
Falcao bezorgt Atlético de Europa League!
Tomas Taecke

Thibaut Courtois heeft met Atlético Madrid de Europa League gewonnen. In de finale tegen Athletic Bilbao was Falcao met twee schitterende goals de grote man (3-0).

Twee gerenommeerde clubs uit La Liga stonden in een uitverkochte National Arena in Boekarest lijnrecht tegenover elkaar. Atlético, met onze landgenoot Thibaut Courtois onder de dwarsligger, begon het best aan de finale. Adrian Lopez kon vrij inkoppen op voorzet van Arda Turan, maar zijn poging belandde naast het vijandige doel. Bij de volgende kans was het meteen wel raak. Falcao krulde de bal op heerlijke wijze rond de doelman in de verste bovenhoek (1-0). Dankzij zijn elfde doelpunt in vijftien Europese optredens zat Atlético meteen op rozen.

Falcao zet zijn team op rozen

Beide teams waren elkaar waard, waardoor het spel lekker heen en weer golfde. Tot echt grote kansen kwam het echter niet, al liet Llorente na een mooie collectieve aanval wel de gelijkmaker van dichtbij liggen. Athletic groeide in de partij, Courtois moest vlak voor het halfuur wel aan de slag. Muniain testte de vuisten van onze landgenoot, maar de Rode Duivel ging goed plat. Bilbao kreeg misschien niet wat het verdiende, het werd zelfs nog erger voor de Basken. Op aangeven van Arda Turan rondde Falcao van dichtbij een knappe individuele actie af (2-0). Nog voor de rust bezorgde de goaltjesdief zijn team een dubbele voorsprong. Net voor de pauze probeerde De Marcos het nog eens, maar ook zijn poging volstond niet om de aansluitingstreffer op het bord te plaatsen.

Na de rust ging Atlético met de voorsprong op zak niet bepaald achteruit leunen. Via Gabi en Falcao kwamen er zelfs enkele kansen voor de Madrilenen. Bilbao was wel baas, maar echte kansen kwamen er aanvankelijk niet. Een vrijschop van Perez dreigde achter Courtois in doel te vallen, maar de Limburgse keeper reageerde alert. Aan de overzijde probeerde Adrian Lopez net als Falcao de bal in de verste bovenhoek te plaatsen, zonder succes ditmaal. Atlético begon halverwege de tweede helft op de tegenaanval te mikken, waarbij het achterin wat meer zekerheid inbouwde.

De druk van de Basken nam toe, Courtois en de zijnen bleven ijzig kalm. Bij een warrige fase probeerde Gomez namens Bilbao een vluchtschot dat net over het doel van Courtois belandde. Susaeta nam de bal even later op de slof, de Atlético-doelman zag de bal net naast zoeven. De gewezen Genkse doelman ontpopte zich meer en meer tot een sleutelfiguur. Op een poging van diezelfde Susaeta ging hij nogmaals fantastisch plat. Op de tegenaanval was Falcao dicht bij de hattrick, maar hij plaatste de bal vrij voor de bezoekende doelman tegen de paal.

Courtois houdt zijn netten schoon

Atlético liet de kans onbenut om de voorsprong op te drijven, maar echt in gevaar kwam de voorsprong en de overwinning niet meer. Veel inzet en goeie moed bij de Basken, maar tot wereldreddingen werd Courtois niet meer gedwongen. Vijf minuten voor inrukken werd het alsnog 3-0. Diego haalde uit met links, de Bilbao-doelman was een derde keer geklopt. Onze landgenoot pakt daardoor op 19-jarige leeftijd de Europa League in zijn eerste seizoen met Atlético Madrid. Een fantastische prestatie van de gewezen Genkenaar, die meteen een Europese trofee pakt.